Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування
Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування

Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування

Практично кожен п'ятий українець готовий переїхати жити до США чи країн Європейського Союзу у разі отримання громадянства. Наразі таких суттєво менше, ніж було у 2020-му, але значно більше, ніж у 2022 році.

При цьому майже 80% українців запевняють, що залишилися би в Україні. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у перший тиждень вересня цього року.

Соціологи ставили респондентам запитання, чи поїхали би вони на постійне проживання у США чи країни Євросоюзу, якби їм без умов надали відповідне громадянство. Ствердну відповідь на це запитання дали 19% опитаних.

Таке саме запитання соціологи ставили громадянам України також у жовтні 2020 року та у вересні 2022 року.

До повномасштабного вторгнення виїхати жити за кордон готові були 28% українців.

А ось у перший рік великої війни кількість тих, хто був готовий до такого кроку скоротилося до 7%. Соціологи пов'язували це як з тим, що частина громадян, котрі прагнули до еміграції, виїхали за кордон через російську агресію, так і зі зростанням патріотизму та оптимізму щодо майбутнього України.

При цьому станом на вересень 2024 року абсолютна більшість українців – 79% – стверджують, що не погодилися би на переїзд навіть за умови отримання громадянства США чи ЄС.

Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування

Порівняно з 2022 роком кількість бажаючих емігрувати за кордон зросла у всіх регіонах. Однак практично в усіх областях, окрім сходу України, таких людей менше, ніж було у 2020 році. У східних регіонах цей показник такий же, як і чотири роки тому.

І в усіх областях нашої держави абсолютна більшість – від 75 до 81% – хочуть залишится в Україні.

Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування

Побільшало порівняно з 2022 роком бажаючих виїхати серед усіх вікових категорій, однак від 74 до 86% українців різного віку обирають Україну.

Окремо соціологи звернули увагу на настрої молоді – громадян нашої держави віком від 18 до 29 років. У 2020 році емігрувати хотіла майже половина представників цієї вікової категорії (46%). У вересні 2022 року до переїзду були готові лише 13% української молоді, а у 2024-му таке бажання з'явилося у 26% опитаних віком до 30 років.

Однак залишитися на батьківщині хочуть 74% представників цієї вікової категорії.

Схожа ситуація – й серед 30-44-річних українців, 75% яких не готові переїжджати жити за кордон.

Водночас опитування показало, що серед чоловіків призивного віку (25-55 років) бажаючих виїхати за кордон назавжди більше, аніж серед жінок. Готові до еміграції 27% чоловіків та 18% жінок. Відмовилися б від переїзду до європейських країн чи США 70% чоловіків та 80% жінок.

Втім, така тенденція пов'язана не лише з загальною мобілізацією. Помітно більше чоловіків хотіли емігрувати й у 2020-му. 

Скільки українців готові переїхати до США або ЄС у разі отримання громадянства: результати опитування

Коментуючи результати опитування, виконавчий директор КМІС Антон Грушецький наголосив, що відтік населення, особливо молоді, є "хронічною проблемою" України упродовж усіх років незалежності. І повномасштабне вторгнення РФ цю проблему лише загострило.

І Росія та деякі персонажі всередині України використовують демографічні проблеми для маніпуляцій щодо настроїв українців, зокрема поширюючи наративи, що наші співгромадяни "хочуть покинути Україну і облаштовуватися на Заході" та "Україна – концтабір, яка обмежує права населення, зокрема, чоловіків" – з обов'язковим "уточненням", що українці, мовляв, не хочуть боронити свою землю та свою країну.

Однак соціологія показує зовсім іншу картину.

"Результати опитування показують, що насправді більшість українців (зокрема, українських чоловіків мобілізаційного віку та жінок молодшого / середнього віку) хочуть попри всі наявні складнощі та ризики лишатися в Україні. Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити краще життя в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України. Безумовно, проблеми існують, але українці зберігають віру в Україну, зберігають віру в краще майбутнє та демонструють готовність лишатися і працювати на досягнення омріяного майбутнього", – наголосив Грушецький.

Опитування проводилося 1-6 вересня методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх підконтрольних уряду регіонах нашої держави. Участь в опитуванні взяли 1022 респонденти, що залишаються в Україні. Похибка вибірки не перевищує 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% - для показників, близьких до 10%, 1,8% - для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, раніше соціологи провели опитування, щоб встановити, чи сприймають українці Китай як можливого посередника в переговорах з РФ і як ставляться до гарантій безпеки.

Окрім того, соціологи поцікавилися, чи готові українці заради миру відмовитися від частини територій, вступу в ЄС і НАТО.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader