Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону
Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

Чи можна повернутися без наслідків.

У спробах виїхати з України, щоб уникнути мобілізації, чоловіки вдаються до незаконних способів, ризикують життям і навіть гинуть. Так, від початку повномасштабного вторгнення 41 українець потонув у річці Тиса на Закарпатті. Втім деяким все ж вдається перетнути кордон.

Що чекає українців, які потрапили до інших країн, попри заборону, чи зможуть вони повернутися та чи загрожуватиме їм адміністративна або кримінальна відповідальність. Про це у коментарі сайту ТСН.ua розповіла адвокатка Марина Бекало.

Що загрожує за незаконний перетин кордону

За перетинання кордону поза пунктами пропуску або без відповідних документів чи з використання підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості, або без дозволу відповідних органів влади передбачається адміністративна відповідальність за ст.204-1 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі від 3400 до 8500 грн або адміністративний арешт на 15 діб.

Чи можна повернутися без наслідків

Щодо таких правопорушників при поверненні в Україну, в пунктах перетину кордону посадовими особами Державної прикордонної служби будуть складатися адміністративні протоколи про притягнення до відповідальності. 

Адміністративне стягнення за вчинення такого правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня їх виявлення, але не пізніше року з дня їх вчинення, згідно до ст. 38 КУпАП.

“Але протоколи про адміністративні правопорушення в пунктах перетину у будь-якому випадку будуть складені навіть у разі повернення в Україну через рік, два чи пізніше. Уникнути штрафу за строками накладання адміністративного стягнення можливо буде в судовому порядку”, — розповіла ТСН.ua Марина Бекало.

Ті, хто виїхали через пункти пропуску як волонтери, спортсмени, актори чи артисти або у відрядження зі строками повернення (які встановлені в Правилах перетинання державного кордону), але не повернулися, не можуть бути піддані адміністративному стягненню, зазначила адвокатка.

“Адже КУпАП за такі порушення взагалі не передбачає жодної відповідальності”, — пояснила Марина Бекало.

  • РЕБи в бусиках ТЦК, щоб глушити сигнал телефона: коли і навіщо можуть бути встановлені
  • “Унікальна можливість уникнути мобілізації”: ділки в Україні вигадали шокувальну схему
  • Чи можуть видати повістку, якщо не оновив дані: пояснення адвокатки
Джерело матеріала
loader
loader