Нардепка повідомила, коли почнеться підвищення податків у разі ухвалення закону
Нардепка повідомила, коли почнеться підвищення податків у разі ухвалення закону

Нардепка повідомила, коли почнеться підвищення податків у разі ухвалення закону

Народний депутат України від «Слуги народу», заступниця голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що закон про підвищення податків після ухвалення і опублікування набере чинності «заднім числом», а саме 1 жовтня. Про це вона повідомила журналістам.

«Такі наші реалії – «назад у майбутнє». Ми мусимо вводити це оподаткування «заднім числом», з 1 жовтня. Це в разі, якщо взагалі законопроєкт буде ухвалений», – пояснила вона щодо ухвалення закону про підвищення податків.

Нардепка наголосила, що без підвищення податків Україна не матиме можливості профінансувати утримання військовослужбовців, придбання зброї та виплати сім’ям загиблих воїнів.

Василевська-Смаглюк зазначила, що депутатам неприємно підвищувати податки і військовий збір. Вона нагадала, що військовий збір був уведений як поняття і застосований ще у 2014 році, під час вторгнення росіян на Донбас і анексію Криму

«Тоді вони кричали, що це необхідно. Зараз ми вимушені кричати, бо ми є влада, і нам потрібно збільшувати військовий збір», – пояснила вона.

Законопроєкт передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на першу та другу групу ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% на всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків в 2024 році.

За законопроєкт проголосували 241 депутат, проти виступили 14, 28 утрималися. Податкові зміни збільшать держбюджет у 2024 році на 58 млрд грн, і на 137 млрд грн у 2025.

Джерело матеріала
loader
loader