Нова консоль від Acer — ноутбучний процесор і ШІ-генерація кадрів у майбутньому. Перший погляд на Nitro Blaze 7
Нова консоль від Acer — ноутбучний процесор і ШІ-генерація кадрів у майбутньому. Перший погляд на Nitro Blaze 7

Нова консоль від Acer — ноутбучний процесор і ШІ-генерація кадрів у майбутньому. Перший погляд на Nitro Blaze 7

Тайванський виробник електроніки Acer на берлінській виставці IFA 2024 показав свою першу портативну консоль Acer Nitro Blaze 7. Компанія залетіла на зайнятий ринок, де вже присутні такі пристрої як Steam Deck, Asus ROG Ally, Lenovo Legion Go і MSI Claw. Чим же Acer збирається здивувати покупців на тлі такої кількості конкурентів? Спробуймо розібратися.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Нова консоль від Acer — ноутбучний процесор і ШІ-генерація кадрів у майбутньому. Перший погляд на Nitro Blaze 7 - Фото 1

Перші чутки, що Acer розробляє власну консоль, з’явилися ще на початку 2024 року, і ось, через вісім місяців, пристрій дістався до першої у своєму житті виставки.

Найцікавіше в Nitro Blaze 7, це, звичайно, процесор! Пристрій оснащений ноутбучним процесором з підтримкою ШІ — AMD RyzenTM 7 8840HS з відеокартою AMD Radeon 780M. З боку Acer це виглядає як спроба обігнати конкурентів на повороті. Адже ми всі зараз чекаємо появи системи генерації кадрів за допомогою ШІ, і коли вона з’явиться, то пристрій Acer буде готовий до її застосування зі старту і зможе видавати ще більший FPS в іграх. Схоже рішення на виставці представила ще й компанія MSI. Консоль MSI Claw також отримала підтримку ШІ.

1111

Оперативна пам’ять — спритна LPDDR5x з 7500 мегатранзакцій за секунду, жорсткий диск — 2 Тб M.2 NVMe, екран — 7-дюймовий FHD (1920×1080) IPS-дисплей з тачскріном, частотою оновлення екрана 144 Гц і підтримкою AMD FreeSync Premium. Консоль працює на операційній системі Windows 11.

Мені б хотілося бачити OLED замість IPS, але до батареї пристрою є питання, тож інженери, мабуть, вирішили не збільшувати ненажерливість і без того потужної начинки. Проте IPS-екран непогано передає кольори, має яскравість у 500 ніт і на 100% покриває простір sRGB. Хочу відзначити наявність двох USB4 Type-C-портів, через які можна як заряджати пристрій, так і під’єднати, наприклад, зовнішній монітор, і слота під MicroSD-карту для збільшення пам’яті.

Консоль зручно лежить у руках, не ковзає, якість збірки на рівні. На верхній панелі розташовані стандартні для консолі кнопки, з незвичайних рішень є кнопка запуску програми Acer Game Space, і кнопка виклику екранної клавіатури.

1111

На консолі в рамках демонстрації журналістам було встановлено дві гри — Horizon Forbidden West, і Tomb Raider. У першій консоль видавала в районі 50 FPS на середніх налаштуваннях і FullHD роздільній здатності, у другій — близько 60. При цьому пристрій помітно гріється, але це загалом очікувано при такому потужному процесорі.

Я не фанат подібних пристроїв якраз через низьку продуктивність, але це перший пристрій, який за моїми відчуттями хоч якось наближається до ноутбука і здатний видавати пристойну графіку з не найнижчим FPS. У цьому моменті не можу не втриматися і не запостити фотографію нового ноутбука від Acer — Nitro v14, ресурсів, щоб написати про нього окремо, забракло, але аж надто він гарний!

Acer Nitro Blaze 7

За організацію бібліотеки та запуск ігор відповідає програма Acer Game Space. Через неї можна змінювати частоту оновлення екрана, вмикати та вимикати моніторинг продуктивності та налаштовувати параметри AMD FSR. На цьому її можливості закінчуються, тож сподіваюся, що ближче до релізу в компанії додадуть і інші налаштування, наприклад, для управління TDP і швидкістю обертання вентилятора.

А ось до чого у мене є питання, так це до батареї. Її ємність всього 50 Вт/год на тлі 80 Вт/год у конкурентів. За потужного заліза це здається слабким рішенням, і є побоювання, що консоль доведеться використовувати виключно разом із павербанком або регулярно підключати до мережі для зарядки. Можливо, ШІ-чип виявиться більш енергоефективним, ніж його попередник, але ми це побачимо вже на повноцінних тестах, коли консоль з’явиться в продажу.

Ціни і терміни старту продажів поки невідомі. Можу припустити, що з появою ШІ-генерації кадрів пристрій може значно обійти конкурентів за продуктивністю, але на заваді може стати малий термін життя батареї. І, звісно ж, успіх нового пристрою безпосередньо залежатиме від цінника. Якщо Acer Nitro Blaze 7 буде дешевшою за топову за начинкою на сьогодні ROG Ally X і надійде в продаж не дорожче за $700, то у неї є всі шанси стати хітом.

Джерело матеріала
loader
loader