Популярні страви, які можуть сприяти запаленню
Популярні страви, які можуть сприяти запаленню

Популярні страви, які можуть сприяти запаленню

Запалення є важливим процесом для загоєння, оскільки воно допомагає організму відновитися після незначних травм та інфекцій. Проте, коли запалення триває довго, це може мати негативний вплив.

Хронічне запалення пов’язують із серйозними проблемами зі здоров’ям. Ваш раціон може суттєво вплинути на рівень запалення. Вибір продуктів на вечерю може як зменшити, так і посилити запалення, пояснює eatthis.com.

"Зв’язок між дієтою та хронічним запаленням чітко простежується. Їжа, яку ви вживаєте щодня, має великий вплив на те, чи буде запалення зменшено чи посилено", – стверджує дієтолог Джинджер Халтін.

Контроль запалення може бути ключовим для підтримки здоров’я. Хронічні захворювання, викликані запаленням, є однією з основних причин смертності.

"Хронічні хвороби є основною причиною смерті в США та інших розвинутих країнах. Серцеві хвороби, діабет 2 типу та певні види раку, пов’язані з хронічним запаленням", – зазначає дієтолог Дженіс Джібрін.

Нижче наведено п’ять популярних страв на вечерю, які можуть підвищити ризик хронічного запалення.

Бургери

Дослідження показали, що насичені жири, зокрема ті, що містяться в червоному м’ясі, можуть сприяти запаленню. Дослідження 2016 року, проведене в Університеті Каліфорнії в Сан-Франциско, виявило, що дієти з високим вмістом насичених жирів можуть активувати запалення через механізм, який відрізняється від імунної відповіді на травми.

"Спробуйте замінити тваринні білки на рослинні, такі як бобові, щоб отримати більше клітковини та антиоксидантів", – радить Халтін.

Підсмажене м’ясо

Джібрін рекомендує уникати "обгорілого або копченого м’яса, птиці чи інших тваринних білків". Вживання продуктів, приготованих на високому сухому вогні, може призвести до збільшення рівня кінцевих продуктів прогресуючого глікування (AGE), що може сприяти запаленню. На щастя, дослідження показують, що продукти, не містять AGE, якщо їх приготувати на грилі.

Смажена риба

Халтін радить уникати смаженої їжі, яка також може підвищувати рівень AGE. Якщо ви плануєте їсти рибу, оберіть інші методи приготування, наприклад запікання або приготування на пару.

Білий рис

Регулярне вживання оброблених або рафінованих продуктів, таких як білий рис або білий хліб, не є найкращим вибором. Натомість, віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам, таким як коричневий рис або кіноа, оскільки вони можуть знизити рівень бактерій, які пов’язані із запаленням.

Солодкі напої

Попри спокусу насолодитися газованою водою, експерти рекомендують уникати солодких напоїв для підтримки низького рівня запалення. Фруктоза, що міститься в таких напоях, може сприяти запаленню. Спробуйте замінити газовану воду та солодкі коктейлі на напої з низьким вмістом цукру або без нього, наприклад, воду або фреш.

Раніше OBOZ.UA опублікував напої, які можуть викликати запалення.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader