Потужність економіки України не загроза для ринку ЄС, а його глобальний актив - Стефанішина
Потужність економіки України не загроза для ринку ЄС, а його глобальний актив - Стефанішина

Потужність економіки України не загроза для ринку ЄС, а його глобальний актив - Стефанішина

Сільськогосподарський та промисловий потенціал України, який викликає певну пересторогу у деяких європейських країн, насправді не є загрозою для європейського Єдиного ринку, він є величезним геополітичним активом для усього ЄС.

Про це у Брюсселі під час дискусії в рамках Центру Європейської Політики (EPC) заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції - міністерка юстиції України Ольга Стефанішина.

"Ми вивчили досвід наших сусідніх країн (щодо входження до ЄС), його добрі та слабкі сторони. Ми знаємо, що нам доведеться будувати спільний ринок з тими країнами, які були вимушені виборювати свою частку на спільному ринку ЄС два десятки років тому. Наші сусіди, найбільш дружні до нас країни, завершили таку боротьбу лише нещодавно. І тут на ринку з’являється ще один потужний гравець… Добра новина у тому, що ми знаємо про це, і це добрий матеріал, щоб з ним працювати", - зауважила Ольга Стефанішина.

Вона наголосила, що наразі Україна не використовує будь-які "конвенційні" економічні інструменти у вирішенні такої ситуації. Україна дійсно має величезний потенціал, наприклад, у кораблебудуванні та в інших секторах промисловості, у сільському господарстві тощо. Але цей потенціал наразі неможливо розвивати так, як Україна могла б, особливо в умовах війни. З іншого боку, важко собі уявити, що певні суперечності на ринку ЄС можуть спричинити більший тиск на українську економіку, ніж російська агресія.

"Війна і блокада Чорного моря продемонстрували, наскільки великим є вплив України для глобальної продовольчої безпеки. І це величезний геополітичний актив для Європейського Союзу. Тож ми маємо фокусуватися на цьому впливі та розвивати його, а не намагатися його зменшити. Тому що це дійсно величезний геополітичний інструмент для ЄС у глобальному вимірі", - зазначила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції - міністерка юстиції України.

Джерело: Укрінформ

Джерело матеріала
loader
loader