Німецький вчений виявив за кордоном тіньові резерви РФ на $180 млрд
Німецький вчений виявив за кордоном тіньові резерви РФ на $180 млрд

Німецький вчений виявив за кордоном тіньові резерви РФ на $180 млрд

З початку 2022 року російські резиденти нагромадили на іноземних рахунках $180 млрд. Такий підрахунок, спираючись на дані статистики Центрального банку РФ, зробив науковий співробітник німецького Інституту проблем міжнародної безпеки Яніс Клюге, і опублікував ці дані на свой сторінці у мережі Х.

«Заморозивши половину резервів російського центрального банку, Захід забрав у Москви «поліс страхування» від обвалу цін на нафту. Оскільки ціни на нафту нещодавно впали, я подивився на варіанти Росії, якщо експорт обвалиться. Ключову роль можуть зіграти так звані «тіньові резерви», – каже Яніс Клюге.

Німецький вчений виявив за кордоном тіньові резерви РФ на $180 млрд фото 1

За його інформацією, у даних російського Центробанку щодо міжнародної інвестиційної позиції Росії ці гроші враховані у статтях «інші інвестиції», «позички, позики, готівкова валюта та депозити», а також «інша заборгованість».

«Тіньові резерви» – це активи (депозити та торгові кредити) на суму приблизно $180 млрд, створені російськими резидентами за кордоном з 2022 року. Швидше за все, вони належать компаніям-експортерам, але про їх місцезнаходження та ліквідність відомо небагато. Російський уряд може спробувати повернути їх додому», – припускає Клюге.

Німецький вчений виявив за кордоном тіньові резерви РФ на $180 млрд фото 2

Він нагадує, що 2022 року Росія отримала рекордні сировинні доходи на $591,5 млрд. Того ж року в РФ було зафіксовано рекордний в історії профіцит платіжного балансу на $227,4 млрд. Роком пізніше цей показник помітно скоротився, але все одно залишився на рівні приблизно в $118,3 млрд.

Валюта в таких обсягах не потрапила ні на російські рахунки, ні в резерви ЦБ, що перебуває під санкціями – нагадує німецький вчений.

За підрахунками Клюге, розмір накопиченої за кордоном російської «заначки» дорівнює половині федерального бюджету РФ, який, як відомо, становить $406 млрд. «Його можна порівняти з усім золотим запасом ЦБ РФ у $188 мільярдів і майже вдвічі перевищує його власні валютні резерви», – вважає Клюге.

Однак, за словами експерта, є і кілька перешкод для цих грошей. «Деякі з цих активів не можуть бути конвертовані в рублі в короткостроковій перспективі. Вони навряд чи замінять втрачені західні резерви, і швидка девальвація рубля, ймовірно, буде неминучою», – прогнозує Клюге.

Джерело матеріала
loader
loader