Румунія не відмовлялась від продажу електроенергії Україні: що насправді заявили в уряді
Румунія не відмовлялась від продажу електроенергії Україні: що насправді заявили в уряді

Румунія не відмовлялась від продажу електроенергії Україні: що насправді заявили в уряді

В низці ЗМІ поширили інформацію про те, що Румунія начебто відмовилась від допомоги Україні та не буде більше експортувати струм. Насправді ж міністр енергетики Румунії Себастіан Бурдужа заявив, що в країнах Східної Європи ціни на енергоносії вищі, тож потрібно створювати рівні умови та знижувати вартість струму для його країни. 

Низка країн розробляє пропозиції для Єврокомісії, які допоможуть знизити вартість енергії.  Така заява Бурдужа була розповсюджена в румунських ЗМІ, зокрема mediafax.. В своєму виступі румунський міністр нагадав, що його країна виконує обов'язок щодо декарбонізації (поступова відмова від генерації електроенергії, яка приводить до викидів парникових газів), та допомагає Україні (експортом струму). 

"Ціни на європейському ринку продовжують залишати нас в невигідній ситуації. Румунія дотримувалася календаря декарбонізації та активно підтримувала Україну та Республіку Молдова, але коли справа доходить до вигоди від цін, як у Західній Європі, ми опиняємось в іншому становищі. Справедливість потрібна всій Європі. Ми працюватимемо з нашими колегами в країнах, які перебувають у подібній ситуації, особливо з Грецією та Болгарією, щоб представити план вирішення цієї ситуації, і ми порушимо це питання на європейському рівні", – цитує міністра видання

Однак жодних заяв щодо того, що Румунія може припинити виконувати угоду щодо декарбонізації чи перестати допомагати Україні, не прозвучало. Ба більше, міністр визнав, що проблеми з цінами виникли і через відсутність державних інвестицій. 

Зазначимо, країни Східної Європи вимушені скорочувати об'єми генерації електроенергії з використанням вугілля. Цей обов'язок передбачено "зеленою угодою". При тому в Західній Європі більш активно інвестували в альтернативні джерела енергії, тож зараз можуть відносно безболісно проходити перехід та виконувати зелену угоду.

Як повідомляв OBOZ.UA, голова правління НЕК "Укренерго" раніше зазначив: повністю відмовитися від відключень електроенергії Україні вдасться нескоро. Режимів відключення світла всього два: аварійний та плановий. Наприклад, графіки погодинних відключень запроваджуються заздалегідь і з попередженням.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader