В Україні хочуть створити Центр рекрутингу іноземців на військову службу: що відомо
В Україні хочуть створити Центр рекрутингу іноземців на військову службу: що відомо

В Україні хочуть створити Центр рекрутингу іноземців на військову службу: що відомо

В Україніпланують створити Центр рекрутингу іноземців та осіб без громадянства на військову службу за контрактом. Він здійснюватиме спецперевірку щодо законності перебування на території нашої держави потенційних контрактників, встановлюватиме факти їх притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності та можливі зв'язки з ворожими спецслужбами.

Відповідний законопроєкт за основу прийнято 278 депутатами Верховної Ради України 17 вересня. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

"Рада прийняла за основу №12023 внесення змін до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства". ЗА – 278. Передбачається створення Центру рекрутингу іноземців", – зазначив він.

Згідно з текстом проєкту закону положення про Центр рекрутингу з прийому іноземців та осіб без громадянства на військову службу за контрактом має затвердити Кабінет міністрів України.

Цей центр проводитиме низку заходів спеціальної перевірки іноземців, що виявлять бажання служити за контрактом у Силах оборони нашої держави. У рамках перевірки співробітники центру з'ясовуватимуть:

  • чи законно претенденти на підписання контракту перебувають на території нашої держави;
  • чи є в їхній біографії факти притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України;
  • чи не мають такі особи зв'язків  з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України; 
  • а також інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю іноземця чи особи без громадянства на військову службу за контрактом.

Нагадаємо, раніше депутати ВРУ підтримали законопроєкт щодо правового статусу іноземців, які беруть участь у захисті України. 

Цей законопроєкт спрямований на врегулювання правових питань, пов'язаних із перебуванням на території України іноземців, які захищають нашу країну, а також членів їхніх сімей. Поміж іншого, проєкт закону передбачає можливість надання іноземцям-добровольцям отримувати посвідку на тимчасове проживання або іммігрувати до України, навіть якщо їхні документи прострочені. Право на тимчасове проживання також надається родинам таких військовослужбовців. Водночас розгляд заяв на отримання громадянства від громадян РФ буде призупинений на рік після закінчення або скасування воєнного стану.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader