У СРСР розробили "розумний будинок", але у продаж він так і не надійшов: що було не так
У СРСР розробили "розумний будинок", але у продаж він так і не надійшов: що було не так

У СРСР розробили "розумний будинок", але у продаж він так і не надійшов: що було не так

Чимало людей, які зараз роблять капітальний ремонт в своїй оселі, запроваджують хоча би елементи "розумного будинку". Уявити щось подібне в СРСР зараз здається повним абсурдом, тим не менше, радянські інженери намагались збудувати свою версію.

Проєкт системи отримав назву СФІНКС. Але до масового користувача так і не дійшов. OBOZ.UA розповідає історію проєкту та причини його провалу.

Робота над системою СФІНКС велись у вісімдесяті роки. Вона мала поєднати різні предмети побуту між собою через локальну мережу, а керування ними повинно було здійснюватись віддалено. Назва була вибрала не випадково. СФІНКС розшифровувалось, як "суперфункціональний інформаційно-комунікаційний комплекс".

Над новинкою працювали інженери та дизайнери Всесоюзного науково-дослідного інституту технічної естетики. Керував проєктом Дмитро Азрікан. Свої перші результати команда представила у журналі "Технічна естетика".

У радянський "розумний дім" входили сферичні і пласкі акустичні колонки, рідкокристалічні або газоплазмові панелі-екрани, ручний пульт управління, телефонна трубка, пристрої для зберігання даних і центральний процесор, у якого було три блоки пам'яті та невеликий дисплей. Вони поєднувались між собою, щоби зробити щоденний побут власника комфортнішим.

Центральний процесор збирав та обробляв дані з усіх пристроїв, які входили у систему. Екран, який був включений у неї, мав величезну діагональ – аж 1 метр. На ньому можна було не тільки переглядати телепрограми та фільми, але й запускати ігри. Окрім центрального екрану система також була оснащена меншими дисплеями.

Ідею системи СФІНКС в СРСР прийняли з великим ентузіазмом, але в кінцевому підсумку проєкт провалився. Попри великі амбіції авторів технологічна база радянських підприємств не дозволяла виробляти всі необхідні високотехнологічні компоненти відповідної якості та у потрібній кількості. А за кілька років Союз і взагалі розвалився – виробничі та логістичні ланцюги розсипались, а на ринки новоутворених незалежних держав почали постачати якісну техніку з Європи, США та Японії.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як зазнав краху проєкт автомобіля для таксі в СРСР.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader