"Говорити треба було до війни": президент Бразилії відреагував на слова Зеленського щодо обговорення мирного плану
"Говорити треба було до війни": президент Бразилії відреагував на слова Зеленського щодо обговорення мирного плану

"Говорити треба було до війни": президент Бразилії відреагував на слова Зеленського щодо обговорення мирного плану

Президент Бразилії Луїс ІнасіуЛула да Сілвавідреагував на критику президентом України Володимиром Зеленським китайсько-бразильського "мирного плану" та його заклик до колеги працювати над завершенням війни разом. Лула да Сілва заявив, що говорити Україна мала до початку повномасштабної війни з Росією.

Також він зазначив, що Бразилія виступає за дипломатичне завершення протистояння і що вона не ставатиме на сторону ні України, ні Росії. Такі тези Лула да Сілва проголосив під час виступу на церемонії випуску дипломатів в Інституті Ріо-Бранко, повідомляє бразильське видання Metrópoles.

Заяви Лули да Сілва стали заочною відповіддю на слова Зеленського в інтерв'ю цьому ж виданню, у ході якого той розкритикував бразильсько-китайський "мирний план" по завершенню російсько-української війни. Глава держави наголосив: під час створення цього плану ані Бразилія, ані Китай з Києвом не контактували.

"Я казав Лулі, ми передавали китайській стороні. Давайте разом сідати, давайте разом розмовляти. Ви нам не вороги, і ми вам не вороги", — сказав тоді Зеленський.

Лула да Сілва у відповідь заявив, що "світ ще ніколи не бачив Бразилію такою важливою".

"Світ ніколи не бачив Бразилію такою важливою. Це не тільки через агробізнес, не тільки через залізну руду, не тільки через сою чи м’ясо. Це тому, що Бразилія, коли йдеться про енергетику, є неперевершеною країною", – заявив бразильський президент.

Що ж стосується російсько-української війни, Бразилія, за словами глави держави, дотримуватиметься нейтралітету.

"Тому для Бразилії важливо не брати участь у війні між Україною та Росією, тому для Бразилії важливо сказати, що ми хочемо миру, ми не хочемо війни. Ті, хто зараз хочуть з нами поговорити, могли поговорити з нами до початку війни", – видав Лула да Сілва.

Він також відкинув звинувачення Києва у тому, що запропонований "мирний план" свідчить, що Бразилія, як і Китай, у цій війні стала на бік РФ. Лула да Сілва заявив, що уряд країни, мовляв, відстоює мирне вирішення конфлікту і раніше вже засудив російське вторгнення в Україну.

Свій "мирний план" завершення російсько-української війни Бразилія та Китай презентували наприкінці травня. Обидві країни вважають, що єдиним шляхом до миру можуть бути лише політичні переговори. У згаданому плані його автори запропонували нерозширення площі ведення бойових дій, недопущення ескалації та "ненагнітання ситуації будь-якою стороною". Також вони закликали міжнародну спільноту підтримати ці пропозиції.

Згодом у китайському МЗС заявили, що план КНР та Бразилії нібито схвально оцінили понад 110 країн світу. Водночас Зеленський нещодавно зазначив, що його оприлюднення стало деструктивною політичною заявою, що автори плану не консультувалися з Києвом щодо нього, і що він є свідченням, що КНР та Бразилія не поважають Україну і де-факто підтримують країну-агресорку.

Нагадаємо, раніше Зеленський розповів, яким буде план української перемоги. Він, за словами глави держави, вже готовий "більш ніж на 90%".

Також президент пояснив, як саме його план  пришвидшить завершення війни, зауваживши, що "дипломатичні рішення хороші, коли ти сильний".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader