Затишний та спокійний вікенд: добірка місць, які варто відвідати в Ужгороді
Затишний та спокійний вікенд: добірка місць, які варто відвідати в Ужгороді

Затишний та спокійний вікенд: добірка місць, які варто відвідати в Ужгороді

У статті від Розваги 24 ми розкажемо про найкращі місця, де можна відпочити та насолодитися атмосферою цього прекрасного міста.

Скансен, або музей просто неба

Біля ужгородської фортеці ви знайдете фантастично цікавий музей просто неба. Там зібрані матеріали з усіх куточків Закарпаття, представлені хатини етнічних груп та національних меншин. Це не просто музей у класичному вигляді, а ціле старе село. Коли ви опиняєтесь там, то поринаєте в епоху своїх прабабусь та прадідусів. Особливо цікавою є дерев'яна церква 1777 року, зібрана без єдиного цвяха, а також школа 19 століття.

Ужгородський замок

І, звісно ж, не оминайте увагою Ужгородський замок. На його території розташоване внутрішнє подвір'я, де можна побачити прекрасний сад, міфічні статуї, а також фундамент церкви Св. Юрія, яка датується 14 століттям. Із внутрішнього подвір'я також відкривається чудова панорама на місто.

Ужгородський замок
Ужгородський замок / Фото Unsplash

Хрестовоздвиженський кафедральний греко-католицький собор

На тій же вулиці, що і замок, розмістилася церква 18 століття, яка є пам'яткою архітектури, виконана у стилі рококо. Славнозвісна імператриця Марія-Терезія віддала храм у користування греко-католикам. У середині церкви знаходиться іконостас у стилі бароко, стіни та ікони розписані відомим художником Йосипом Бокшаєм.

У підземеллях собору є крипта, де поховані місцеві єпископи. Навпроти собору є маленький сквер, присвячений австрійській імператриці Марії-Терезії.

Вулиця Волошина

Ця вулиця є головним місцем зустрічі ужгородців. Названа на честь колишнього президента Карпатської України Августина Волошина. Ця вулиця багата на пам'ятки архітектури. Тут розташовано римо-католицький храм Св. Георгія другої половини 18 століття, всередині собору є орган. Одразу за церквою можна побачити першу жіночу гімназію Св. Гізелли 1902 року. Сьогодні це приміщення музучилища.

На цій же ж вулиці є Закарпатський художній інститут, до входу якого веде старовинна арка. І наостанок можемо відвідати, монументальну будівлю колишнього василіанського монастиря, який зараз є частиною Ужгородського університету, де навчаються фізики.

Липова алея

І не забудьте прогулятися липовою алеєю, яка є найдовшою в Європі. Її протяжність становить 2 кілометри і 200 метрів. Знаходиться вона на набережній Незалежності та продовжується на Студентській. Липи засадили за часів Чехословаччини у 1928 році. З набережної відкривається чудовий краєвид на річку Уж.

Липова алея
Липова алея / Фото Unsplash

Теги за темою
Ужгород
Джерело матеріала
loader
loader