Здорові звички в харчуванні, які можуть знизити ризик раку молочної залози
Здорові звички в харчуванні, які можуть знизити ризик раку молочної залози

Здорові звички в харчуванні, які можуть знизити ризик раку молочної залози

Рак молочної залози – це захворювання, при якому аномальні клітини починають рости в молочних залозах, поширюючись на прилеглі тканини та потенційно метастазуючи на інші органи. Як зазначає Національна організація з боротьби з раком грудей, це одна з багатьох форм раку, які характеризуються безконтрольним ростом аномальних клітин.

З огляду на це, видання Eat This, Not That звернулося до доктора медичних наук Майка Бола, щоб дізнатися, які продукти можуть сприяти профілактиці раку грудей. Щодо дієтичних рекомендацій для профілактики цього захворювання, доктор Бол підкреслює, що складність раку унеможливлює чітке встановлення зв'язку між вживанням окремих продуктів та ризиком розвитку раку.

"Існує багато інших чинників, таких як спадковість, фізична активність, історія репродукції та гормони, які також мають значний вплив на ризик розвитку раку грудей", – наголошує він.

Замість фокусування на окремих продуктах, доцільніше звернути увагу на загальні харчові звички, які можуть знизити ризик розвитку раку молочної залози.

Споживайте більше фруктів і овочів

Основна рекомендація доктора Бола – це збільшити кількість фруктів та овочів у щоденному раціоні. Вони багаті на антиоксиданти, які можуть захищати клітини від пошкоджень, та фітохімічні речовини, що сприяють зменшенню ризику розвитку раку. Наприклад, каротиноїди та ізотіоціанати можна знайти в таких продуктах, як жовті та помаранчеві овочі, а також у хрестоцвітних, таких як броколі чи цвітна капуста.

Згідно з рекомендаціями MD Anderson Cancer Center, корисними будуть різнокольорові овочі та фрукти: бок-чой, ягоди, брюссельська капуста, виноград, шпинат і помідори.

Вибирайте нежирні та органічні продукти

Ще одним важливим кроком є дотримання дієти з низьким вмістом жиру. Дослідження показали, що обмеження вживання жирів знижує ризик розвитку раку грудей, особливо у жінок в періоді постменопаузи. Наприклад, згідно з дослідженням Women's Health Initiative, зменшення кількості жиру в раціоні на 21% знижує ризик смерті від раку молочної залози.

Крім того, вибір органічних продуктів може бути корисним для зменшення впливу хімічних пестицидів та добрив, хоча доктор Бол зазначає, що поки що немає достатніх доказів того, що органічні продукти зменшують ризик розвитку раку грудей.

Підтримуйте здорову вагу

Підтримка здорової ваги є важливим фактором профілактики раку молочної залози. Ожиріння підвищує ризик виникнення цього захворювання. Один із дієтичних підходів, що сприяє підтримці здорової ваги, – це середземноморська дієта, яка включає багато овочів, фруктів та здорових жирів.

Щоб знизити ризик, HelpGuide радить замінити насичені жири ненасиченими, які можна знайти в оливковій олії, горіхах та рибі. Жирні кислоти омега-3, які містяться в лососі та тунці, а також у насінні льону, допомагають зменшити запалення і підтримувати здоров'я серця.

Обмежте споживання алкоголю, червоного м’яса та продуктів з високим вмістом жиру

Доктор Бол також підкреслює важливість обмеження алкоголю. Вживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку грудей, тому рекомендується не перевищувати одну порцію на день.

Жирні продукти, особливо ті, що містять насичені жири, також збільшують ризик захворювання. Так само варто уникати червоного м’яса, яке пов’язане з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку, раку простати та, ймовірно, раку молочної залози.

Замість червоного м’яса, здоровими джерелами білка можуть стати індичка, курка, риба, квасоля, сочевиця та яйця, що рекомендує MD Anderson Cancer Center.

Зміна звичок у харчуванні може стати важливим кроком на шляху до зменшення ризику розвитку раку молочної залози, тож варто бути уважними до свого раціону і обирати корисні продукти.

Раніше OBOZ.UA опублікував харчові звички, які допоможуть зменшити запалення.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader