Білл Гейтс піддав жорсткому аналізу ШІ
Білл Гейтс піддав жорсткому аналізу ШІ

Білл Гейтс піддав жорсткому аналізу ШІ

Засновник Microsoft висловив свої погляди на виклики штучного інтелекту. Їм може бракувати глибини, але він відкриває кілька жахливих істин, зокрема дуже дивні теорії змови.

«У 2022 році ШІ прокинувся».

«Ми будуємо щось – розумно чи ні – набагато розумніше за нас».

«Це все ще потребує людської співпраці. На щастя. Сподіваюся».

«Чим ми замінимо людям цілеспрямованість?»

«Нам потрібно подумати про найгірший сценарій зараз, тому що це вже потужніше, ніж соціальні медіа, і ми вже кинули туди м’яч».

У першому епізоді цього документального серіалу «Що далі?» звучать жахливі заяви. Майбутнє з Біллом Гейтсом . Багато з них говорять люди, які доклали велику руку до винахідництва, що не надто заспокоює. Експерти, інноватори, технічні журналісти та – ну – кінорежисер Джеймс Кемерон (тут, щоб подати розширену метафору про те, що не потрібно чекати, доки айсберг вдариться, щоб побачити, як ви впораєтеся з цим, коли будете керувати новим кораблем зі штучним інтелектом) засновник Microsoft, який став філантропом-мільярдером

«У 2022 році ШІ прокинувся».

«Ми будуємо щось – розумно чи ні – набагато розумніше за нас».

«Це все ще потребує людської співпраці. На щастя. Сподіваюся».

«Чим ми замінимо людям цілеспрямованість?»

«Нам потрібно подумати про найгірший сценарій зараз, тому що це вже потужніше, ніж соціальні медіа, і ми вже кинули туди м’яч».

У першому епізоді цього документального серіалу «Що далі?» звучать жахливі заяви. Майбутнє з Біллом Гейтсом . Багато з них говорять люди, які доклали велику руку до винахідництва, що не надто заспокоює. Експерти, інноватори, технічні журналісти та – ну – кінорежисер Джеймс Кемерон (тут, щоб подати розширену метафору про те, що не потрібно чекати, доки айсберг вдариться, щоб побачити, як ви впораєтеся з цим, коли будете керувати новим кораблем зі штучним інтелектом) засновник Microsoft, який став філантропом-мільярдером.

Ґейтс є напрочуд чарівною, сухо смішною присутністю – особливо у другому епізоді, де йдеться про проблему дезінформації, яка тепер може облетіти тисячу разів навколо світу, перш ніж правда запустить свій ноутбук. У результаті він дізнається, що Том Хенкс, як вважають, приєднався до його таємного товариства ящірок, яке прагне глобального панування через мікрочіпування картоплі фрі McDonald's (змовники, здається, хочуть скласти всі американські скарби в одну гігантську теорію, і ви повинні захоплюватися їхньою роботою введення).

Гейтс оптиміст. Я згоден, що ми всі могли б почуватися краще в житті, якби ми жили його і мали нікчемний кільйон у банку, щоб показати це. Але Гейтс, як намагається зазначити програма, працює та інвестує, щоб зробити цей оптимізм обґрунтованим. Кожен епізод розглядає певну тему: загрозу (чи ні!) штучного інтелекту, збереження правди в епоху Інтернету, проблему кліматичної кризи, величезну нерівність, спричинену необмеженим капіталізмом (Берні Сандерс називає своє багатство «непристойним» і це єдиний раз, коли посмішка Гейтса згасає), забезпечення глобальної охорони здоров’я та викорінення хвороб.

Опитуються люди, які володіють передовими технологіями, які можуть нас врятувати в кожному конкретному випадку, а також одна-дві знаменитості (включаючи Кемерон, Леді Гагу та, що неминуче, Боно). Одна чи дві багатообіцяючі схеми, які Гейтс підтримує для розв'язування проблеми, весело описані (атомні електростанції нового покоління, які не забруднюватимуть і не вбиватимуть нас!). Гейтс закінчується надихаючою думкою в голосі або особисто, і все дуже яскраво освітлено.

Якщо Що далі? призначений як порада проти відчаю, однак його потрібно конкретизувати. Я радий можливостям нової атомної електростанції, але я кілька разів переглядав свої нотатки, і конкретні плани згортання штучного інтелекту та збереження цілеспрямованості людства здаються помітно слабкими. Коли деякі з найбільш залучених людей благають про регулювання, але регулювання не відбувається – що тоді відбувається? Багато людей, здається, по суті стоять навколо, кажучи, що вони призначені лише для використання штучного інтелекту для раннього виявлення раку або для того, щоб зробити онлайн-навчання доступним для всіх, а не для заміни людської взаємодії чи зведення всіх нас до безробітних шматків плоті, які блукають по повністю автоматизованій планеті. шукаючи способів заповнити невблаганну хвилину. Проте, здається, немає способу зупинити це.

Є способи, зазначає Сандерс у четвертому епізоді («Чи можете ви бути надто багатим?»), якими можна вирішити нерівність доходів. Але Гейтс, здається, не надто захоплений ідеєю обмеження статків. Сенатор Мітт Ромні, здається, є більш дружньою компанією, розмовляючи про американську мрію, інновації, ставлення до ризику. Але знову ж таки – як це допомагає 38 мільйонам американців, які не можуть дозволити собі найнеобхідніше, тоді як 1% володіє 40% багатства всієї країни, далеко не ясно. Але Гейтс змусив 300 членів першого пообіцяти віддати принаймні половину своїх статків, коли вони помруть. Тоді все гаразд.

Джерело матеріала
loader
loader