Дефіцит робочих рук, відключення світла та посуха вплинули на економіку: в Кабміні оприлюднили важливу статистику
Дефіцит робочих рук, відключення світла та посуха вплинули на економіку: в Кабміні оприлюднили важливу статистику

Дефіцит робочих рук, відключення світла та посуха вплинули на економіку: в Кабміні оприлюднили важливу статистику

Українська економіка у серпні 2024 року зросла на 3,5%. Це сталося, бо вплинула низка ключових факторів: проти зростання грали дефіцит робочих рук та посуха, що вдарила по врожаю, а підтримку надали зменшення відключень світла і зростання споживчого попиту на товари та послуги.

Про це пише Міністерство економіки України. За вісім місяців 2024 року українська економіка зросла на 3,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Мінекономіки, відзначило, що цей результат є відповідним до оновленого урядового прогнозу. Очікується, що за підсумками 2024 року зростання реального ВВП складе 3,5%.

Основний внесок у зростання зробили промисловість, транспорт, будівництво та внутрішня торгівля. Крім того, у серпні бізнес вперше за три місяці покращив свої оцінки щодо перспектив діяльності, а споживчі настрої також підвищилися.

Попри загальне зростання, економіка відчувала значний тиск через дефіцит кваліфікованих фахівців, що обмежує економічну активність і стримує розвиток бізнесу. Ця проблема залишається однією з ключових перешкод для подальшого зростання в довгостроковій перспективі.

Інший значний фактор – погодні умови, зокрема, посуха, яка серйозно вплинула на сільське господарство. Через несприятливі умови під час вегетаційного періоду врожай ярих культур у 2024 році був меншим, ніж у попередньому році. Це спричинило падіння обсягів виробництва в аграрній сфері.

За словами першої Віцепрем’єр-міністерки Юлії Свириденко, значним фактором, що позитивно вплинув на економіку в серпні, стала стабільність енергопостачання. Багато підприємств налагодили прямий імпорт електроенергії, що дозволило уникнути масових "віялових" відключень та забезпечити безперебійну роботу промислових підприємств.

Пожвавлення промисловості, в свою чергу, позитивно вплинуло на транспортну галузь. У серпні збільшилися обсяги внутрішніх залізничних перевезень, а також обробка вантажів у морських портах. У будівельній галузі спостерігалося зростання обсягів будівельно-монтажних робіт, зокрема, завдяки відновленню пошкодженої критичної інфраструктури та ремонту дорожнього покриття на аварійних ділянках.

Важливу роль у зростанні внутрішньої торгівлі відіграло збільшення споживчого попиту. Українці стали більше витрачати на товари та послуги, що підштовхнуло розвиток внутрішнього ринку. Попри спад у сільськогосподарському секторі через посуху, яка знизила врожайність, в тваринництві продовжує зберігатися позитивна динаміка.

Стабільний внутрішній попит на продукцію тваринництва, а також державна підтримка виробників допомогли втримати цей сектор на стабільному рівні. Це стало важливим фактором підтримки економіки в умовах складної ситуації на ринку сільського господарства.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, витрати на оборону України в державному бюджеті 2024 року збільшать на 500 млрд грн. Таким чином, загальні витрати цього року тепер становитимуть рекордні для України 3,73 трлн грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader