Експерт розповів про нові правила виплати пенсій українцям за кордоном
Експерт розповів про нові правила виплати пенсій українцям за кордоном

Експерт розповів про нові правила виплати пенсій українцям за кордоном

Експерт з пенсійного права Сергій Коробкін детально розповів про суттєві зміни у правилах виплати пенсій українцям, які тимчасово проживають за кордоном. За його словами, останні два роки відбулися значні зміни у процедурах відновлення та продовження пенсійних виплат.

"За останні два роки, і в цьому році також відбулися суттєві зміни в правилах відновлення і продовження виплати пенсій. Більше того, ідентифікацію тепер повинні проходити не тільки переселенці", - зазначив Коробкін.

Експерт пояснив, що тепер не лише переселенці, а й особи, які тимчасово проживають за кордоном, мають щорічно проходити ідентифікацію. "Пройти таку ідентифікацію можна дистанційно, без особистого відвідування Пенсійного фонду. Є відразу кілька способів: це або на порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису, або за допомогою відеоконференцзв'язку з органами Пенсійного фонду, або звичайною поштою надіслати заяву в Пенсійний фонд з документом з консульства про підтвердження того, що людина є живою", - розповів Коробкін.

Виплата пенсій / Фото: Донецька ОДА
Виплата пенсій / Фото: Донецька ОДА

Експерт зазначив, що з квітня 2024 року до закону "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" додано статтю 47.1. "Там вказано, що виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах українських банків, за умови проходження особою фізичної ідентифікації щорічно до 31 грудня", - пояснив Коробкін.

Однак експерт підкреслив, що ця стаття суперечить статті 49 того ж закону: "Там написано, що призупиняється виплата на весь час проживання за кордоном, а тут написано, що нібито можна платити за умови ідентифікації. Як хочеш, так і трактуй".

Коробкін також розповів про нову норму, введену в 2023 році: "Новий пункт говорить, що в період дії воєнного стану в Україні документи, необхідні для призначення або відновлення пенсії, можуть направлятися поштою. І уточнюється, що ця норма стосується і поширюється саме на тих, хто через війну виїхав з України, тимчасово проживає за кордоном і отримав там тимчасовий захист або статус біженця".

Експерт наголосив, що продовження та відновлення пенсії - це різні процедури: "Щоб виплати не припинили, слід пройти ідентифікацію: потрібно або по-старому особисто з'явитися в Пенсійний фонд, або надіслати заяву з-за кордону поштою. Тобто це складніше і альтернативи немає".

Джерело матеріала
loader
loader