FAA оштрафувало SpaceX за порушення ліцензії на запуск
FAA оштрафувало SpaceX за порушення ліцензії на запуск

FAA оштрафувало SpaceX за порушення ліцензії на запуск

Федеральна авіаційна адміністрація оголосила про намір оштрафувати SpaceX на суму понад $633 000 за порушення ліцензій на запуск у двох випадках у 2023 році. Генеральний директор SpaceX Ілон Маск заявив, що буде боротися за це рішення в суді.

FAA оголосило 17 вересня, що повідомило SpaceX про запропоновані штрафи в розмірі 633 009 доларів США за порушення умов її ліцензій на запуск під час запуску Falcon 9 широкосмугового супутника Satria-1 (або PSN Satria) у червні 2023 року та запуску Юпітера Falcon Heavy у липні 2023 року. -3, або EchoStar-24, широкосмуговий супутник. Обидва запуски пройшли успішно.

Щодо запуску Satria-1 FAA повідомило у своєму примусовому повідомленні компанії, що SpaceX у травні 2023 року попросила внести зміни до свого плану зв’язку, щоб дозволити використання нового центру керування запуском на об’єкті компанії «Hangar X» у Кеннеді. Космічного центру та пропустити опитування диспетчерів запуску за дві години до зльоту.

FAA повідомило SpaceX незадовго до запланованого запуску, що воно не зможе затвердити ці зміни та змінити ліцензію вчасно, хоча в повідомленні про примусове виконання не зазначено, чому. SpaceX пішла вперед і використала центр управління Hangar X і пропустила опитування «T-2 години» для запуску.

Агентство дійшло висновку, що порушило дві умови ліцензії на запуск, які передбачали цивільні штрафи в розмірі до 283 009 доларів США за кожну. FAA заявило, що планує оштрафувати SpaceX на загальну суму 350 тисяч доларів за цей запуск.

Через місяць SpaceX здійснила запуск Falcon Heavy Юпітера-3, але за дев’ять днів до запуску компанія подала запит на внесення змін до своєї ліцензії на запуск, щоб дозволити їй використовувати новий резервуарний парк для палива RP-1 на стартовому комплексі 39A KSC, за окремим виконавчим листом.

FAA повідомило SpaceX за два дні до запланованого запуску, що агентство не зможе вчасно змінити ліцензію, але SpaceX все-таки використала для запуску новий резервуарний парк. Агентство заявило, що пропонує оштрафувати SpaceX на максимальну суму в 283 009 доларів за це порушення.

«Безпека керує всім, що ми робимо в FAA, включаючи юридичну відповідальність за нагляд за безпекою компаній, які мають ліцензії на комерційні космічні перевезення», — сказав у заяві Марк Ніколс, головний радник FAA. «Недотримання компанією вимог безпеки призведе до наслідків». 

На обидва інциденти у SpaceX є 30 днів, щоб відреагувати з можливістю взяти участь у «неформальній конференції» з адвокатами агентства та надати інформацію, щоб пояснити, що сталося. Проте Маск припустив, що SpaceX звернеться до суду з FAA, а не використовуватиме ці адміністративні процедури. «SpaceX подасть позов проти FAA за нормативні порушення», — написав він на X, платформі соціальних мереж, яка йому також належить.

В інших публікаціях Маск стверджував, що штрафи були «законом» FAA проти SpaceX. «Я дуже впевнений, що відкриття покаже неправильну, політично вмотивовану поведінку FAA», — стверджував він, але не надав жодних доказів на підтримку своєї заяви.

В іншій публікації Маск, здається, був збентежений повноваженнями FAA. «Дивно, але Starliner не штрафує за Boeing!» він написав. «Космічний відділ FAA переслідує SpaceX через дурниці, які не впливають на безпеку, надаючи безкоштовний проїзд Boeing навіть після того, як NASA дійшло висновку, що їхній космічний корабель недостатньо безпечний, щоб повернути астронавтів».

Для комерційних місій екіпажу, таких як місія Starliner Crew Flight Test, безпека екіпажу є відповідальністю NASA, а не FAA. «FAA співпрацює з NASA під час цих місій і відповідає за громадську безпеку через процес ліцензування комерційного космосу, тоді як NASA відповідає за безпеку екіпажу», — зазначає FAA.

«Період навчання» також обмежує можливість FAA вводити правила безпеки для учасників космічних польотів. Цей період, встановлений наприкінці 2004 року, кілька разів подовжувався і наразі триває до кінця 2024 року. FAA має обмежені повноваження регулювати безпеку екіпажу, щоб вони могли керувати транспортним засобом і не завдавати шкоди громадськості.

Останні запропоновані штрафи не були першими, які FAA наклало на SpaceX. У лютому 2023 року FAA видало подібне повідомлення SpaceX про порушення умов ліцензії на запуск Falcon 9 Starlink, запущеної шістьма місяцями раніше. У цьому випадку SpaceX не надала дані аналізу траєкторії зіткнення при запуску принаймні за сім днів до запуску, як того вимагають умови ліцензії. FAA запропонувало штраф у розмірі 175 тисяч доларів.

SpaceX також стикається зі штрафами від іншого агентства, пов’язаного із запуском Starship на його базі Starbase у Бока-Чіка, штат Техас. Агентство з охорони навколишнього середовища оголосило 10 вересня про штраф у розмірі 148 378 доларів проти SpaceX за порушення умов Закону про чисту воду. Штраф поширюється на скидання стічних вод із дренчерної системи запуску на майданчик без відповідного дозволу, а також окремий, попередній випадок, коли компанія розлила рідкий кисень на захищені водно-болотні угіддя на майданчику.

EPA зазначило, що запропонований штраф був результатом «врегулювання» зі SpaceX. Це врегулювання відкрито для громадського обговорення до 21 жовтня.

Джерело матеріала
loader
loader