ISW: Росія проводить інформаційні операції у соцмережах для втручання у вибори і дестабілізації
ISW: Росія проводить інформаційні операції у соцмережах для втручання у вибори і дестабілізації

ISW: Росія проводить інформаційні операції у соцмережах для втручання у вибори і дестабілізації

Аналітики, зокрема, посилаються на розслідування проєкту «Схеми» про роботу російського «Агентства соціального дизайну».

Росія продовжує використовувати інформаційні операції у соціальних мережах, щоб втручатися у вибори і дестабілізувати інші країни та просувати схеми ухилення від санкцій. Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як пишуть аналітики інституту, «витоки документів, що описують масштабні інформаційні кампанії Кремля, спрямовані проти України та Заходу, продовжують демонструвати прагнення Кремля використовувати свої глобальні інформаційні інструменти для просування інтересів Москви за допомогою соціальних мереж».

Аналітики посилаються на розслідування проєкту «Схеми», який проаналізував тисячі витоків документів, які раніше отримали німецькі та естонські ЗМІ. Вони описують роботу російської компанії «Агентство соціального дизайну» (АСД), яку Міністерство юстиції США нещодавно оголосило частиною комплексних операцій Кремля зі здійснення зловмисного впливу «Двійник».

ISW цитує «Схеми» про те, що АСД поширювала фальшиві офіційні документи, зокрема сфабриковані накази Міністерства оборони України та Головнокомандувача Збройних сил України, для «дискредитації військово-політичного керівництва України та деморалізації Збройних сил України». Крім того, АСД створила фальшиві документи нібито від європейських урядових установ, фальшиві новини нібито від європейських ЗМІ та антиукраїнські меми, які широко розповсюджувалися в соціальних мережах. 

Інститут згадує також, що 17 вересня компанія Meta заборонила російське державне медіа Russia Today (RT) та інші пов'язані з ним організації на своїх платформах Facebook, Instagram і WhatsApp за 2діяльність, пов'язану з іноземним втручанням».

А також, що 13 вересня Державний департамент США оголосив про санкції проти юридичних і фізичних осіб, пов'язаних з RT. Їх Держдепартамент звинуватив в участі у військових закупівлях для Кремля, а також інформаційних операціях та операціях прихованого впливу, спрямованих на держави Європи, Африки, Північної та Південної Америки. 

«Росія продовжує докладати зусиль для розвитку можливостей використання інформаційних операцій на платформах соціальних мереж, щоб викликати кінетичну активність і здійснювати втручання у вибори, заходи з дестабілізації та схеми ухилення від санкцій», — підсумовують аналітики Інституту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Соцмережі
Джерело матеріала
loader
loader