Китай терміново шукає домашню альтернативу Nvidia
Китай терміново шукає домашню альтернативу Nvidia

Китай терміново шукає домашню альтернативу Nvidia

Багаторічні санкції США проти напівпровідникової промисловості Китаю змусили Пекін нарощувати зусилля для розвитку внутрішнього сектору мікросхем.

Бум штучного інтелекту та основоположних моделей лише сприяв досягненню мети Китаю відігравати провідну роль у індустрії чіпів.

Поки це американська фірма Nvidiaзі своїми графічними процесорами, або GPU, які зібрали заголовки, оскільки вони розробляють ключову частину апаратного забезпечення, необхідного для навчання величезних моделей штучного інтелекту, таких як OpenAI, що лежить в основі ChatGPT.

У той час як Nvidia може постачати певні чіпи до Китаю , Вашингтон продемонстрував свою готовність позбавити свого технологічного конкурента найсучасніші напівпровідники та інструменти, необхідні для їх виготовлення. Це знову зосередило увагу на зусиллях Китаю конкурувати з Nvidia та створити напівпровідники, які можуть стати основою власної індустрії ШІ другої за величиною економіки світу.

CNBC поспілкувався з двома аналітиками, які назвали деяких провідних китайських конкурентів Nvidia.

Huawei

Huawei є одним із технологічних чемпіонів Китаю з бізнесом, який охоплює телекомунікаційну інфраструктуру до побутової електроніки та хмарних обчислень. Його блок розробки чіпа називається HiSilicon.

Компанія зі штаб-квартирою в Шеньчжені розробляє серію процесорів для центрів обробки даних Ascend. Потім Huawei продає ці чіпи як частину серверів, які надходять у центри обробки даних для навчання моделей ШІ. Її сервери зі штучним інтелектом знаходяться під брендом Atlas.

Поточне покоління чіпів фірми називається Ascend 910B, і компанія готується до випуску Ascend 910C, який може бути на одному рівні з продуктом Nvidia H100, згідно зі звітом Wall Street Journal у серпні.

У своєму щорічному звіті на початку цього року Nvidia прямо визначила Huawei, серед інших компаній, як конкурента в таких сферах, як чіпи, програмне забезпечення для штучного інтелекту та мережеві продукти.

«Мова йде не лише про апаратне забезпечення, а про загальну екосистему, інструменти для розробників і здатність продовжувати розвивати цю екосистему в міру розвитку технологій. Тут Huawei має багато переваг і намагається побудувати екосистему програмного забезпечення навколо своєї серії процесорів для центрів обробки даних Ascend», — сказав CNBC Пол Тріоло, асоційований партнер консалтингової компанії Albright Stonebridge.

Alibaba і Baidu

Alibabaі Baidu купують чіпи Nvidia, але вони також розробляють власні напівпровідники для процесів ШІ.

Baidu, одна з найбільших інтернет-компаній Китаю, розробляє власні чіпи для використання в серверах і автономних автомобілях під брендом Kunlun.

Підрозділ розробки напівпровідників Alibaba під назвою T-Head розробив чіп висновків ШІ під назвою Hanguang 800. Висновки — це процес, який слідує за навчанням моделей ШІ, оскільки він стосується фактичного застосування ШІ в реальному світі, наприклад, чат-бота. відповіді на запити користувачів.

«Чіп висновків зі штучним інтелектом Alibaba вже розгорнуто для прискорення системи рекомендацій на її платформі електронної комерції. Baidu інтегрував свій чіп Kunlun у свої центри обробки даних і сектор автономного водіння», — сказав CNBC Вей Сун, старший аналітик Counterpoint Research.

Технологія Biren

Як і Nvidia, Biren Technology розробляє графічний процесор загального призначення та має платформу розробки програмного забезпечення для створення додатків поверх апаратного забезпечення.

Ці мікросхеми є частиною серії Bili від Biren, розробленої для використання в центрах обробки даних для навчання ШІ.

Минулого року Biren було додано до чорного списку США, відомого як Entity List, який обмежує його доступ до певних американських технологій.

Cambricon Technologies

Cambricon Technologies розробляє різні типи напівпровідників: від тих, що призначені для навчання моделей ШІ, до тих, які можуть запускати програми ШІ на пристроях, а не в центрах обробки даних.

Проте компанія продовжувала повідомляти про значні збитки та, як повідомляється, звільнила працівників минулого року, повідомляє South China Morning Post.

Cambricon Technologies також входить до списку компаній США.

Нитки Мура

Компанія Moore Threads, заснована в 2020 році, розробляє графічні процесори, призначені для навчання великих моделей ШІ.

MTT KUAE — це продукт центру обробки даних компанії, що містить її графічні процесори. Згідно із заявою на веб-сайті, місія компанії — стати «світовим лідером GPU».

Його також підтримують відомі бренди. ByteDance, власник TikTok, є інвестором разом із великими компаніями венчурного капіталу, зокрема Sequoia та GGV Capital.

Moore Threads також входить до списку організацій США.

Технологія Enflame

Enflame Technology — це ще один стартап у Китаї, який намагається позиціювати себе як власну альтернативу Nvidia. Компанія розробляє чіпи для центрів обробки даних, орієнтованих на навчання та процеси ШІ.

Tencent , одна з найбільших технологічних компаній Китаю, є інвестором Enflame.

Джерело матеріала
loader
loader