Колишня топчиновниця незаконно збагатилася на десятки мільйонів гривень: де взяла гроші
Колишня топчиновниця незаконно збагатилася на десятки мільйонів гривень: де взяла гроші

Колишня топчиновниця незаконно збагатилася на десятки мільйонів гривень: де взяла гроші

Колишню омбудсменку України підозрюють у незаконному збагаченні і недостовірному декларуванні. У її деклараціях виявлено непідтверджені боргові зобов'язання на десятки мільйонів гривень.

Як повідомили у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК), недостовірні дані викрилися у деклараціях за 2022-2023 роки. При цьому ім'я посадовиці не зазначається, але вказано, що на кінець 2023 року вона була членкинею правління Пенсійного фонду України – під цей опис підпадає лише Людмила Денісова.

Детективи оцінюють її незаконне збагачення у майже 10 млн грн. Крім того, вона могла приховати від податкової понад 32,4 млн грн.

"Так, за результатами перевірки декларації за 2022 рік встановлено ознаки недостовірних відомостей на понад 12,4 млн грн, з яких 2,4 млн грн – не відображені відомості про дохід, за рахунок якого декларантка здійснила погашення позики перед банком, та вказала 10 млн грн, нібито отримані у позику від третьої особи. Такий "позичальник" повідомив, що його попросили оформити надання позики від свого імені декларанту, власних коштів в такому розмірі він не мав і фактично їх не передавав", – вказали у НАЗК.

Водночас у декларації за 2023 рік це фінансове зобов’язання збільшилось до 20 млн грн.

У декларації за 2023 рік ексомбудсменка також вказала грошові активи з непідтверджених джерел для погашення позики перед банком. Примітно, що їхній розмір перевищує її законні доходи на 9,9 млн грн

У зв'язку з цим її підозрюють у порушенні ч. 2 ст. 366-2 Кримінального Кодексу України (недостовірне декларування) та ст. 368-5 ККУ (незаконне збагачення). Наразі Національною поліція України розпочато кримінальні провадження.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що НАЗК виявило ознаки декларування недостовірних відомостей у народного депутата Олександра Фельдмана на понад 5,8 млн грн. Ці факти встановлені за результатами повної перевірки його декларації за 2021 рік.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader