Литва цьогоріч планує виділити €10 мільйонів на виробництво українського ракетного комплексу «Паляниця»
Литва цьогоріч планує виділити €10 мільйонів на виробництво українського ракетного комплексу «Паляниця»

Литва цьогоріч планує виділити €10 мільйонів на виробництво українського ракетного комплексу «Паляниця»

Цьогоріч Литва планує передати Україні військову допомогу ще на 40-50 млн євро, в тому числі - зробити свій внесок 10 млн євро у виробництво ракетного безпілотного комплексу «Паляниця».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на литовського мовника LRT.

Міністр оборони Лаурінас Кащюнас на закритому засіданні Комітету литовського Сейму з питань національної безпеки і оборони представив нову інформацію про військову підтримку України. «Додатково це буде близько 40-50 млн євро цього року», - заявив Кащюнас журналістам після засідання.

За словами міністра оборони, цьогоріч Литва вже надала Україні допомогу на 153 млн євро.

Литва планує зробити свій внесок 10 млн євро у виробництво ракетного безпілотного комплексу «Паляниця» в Україні, поставити радари, обладнання для розмінування, системи ППО малої дальності. «Ми шукаємо на ринку системи ППО малої дальності, які можна буде купити та передати. У такому разі не буде необхідності відмовлятися від своїх ресурсів», - наголосив Кащюнас.

Він зазначив, що підтримка України ґрунтується на трьох ключових засадах: мінімальне використання ресурсів литовської армії з обов'язковою подальшою компенсацією, планування майбутніх потреб України та сприяння розвитку литовської оборонної промисловості. Як приклад, міністр назвав виробництво литовських дронів.

«Ми встановили вимогу проходження українських радіоелектронних бойових випробувань. Компанії, що виробляють дрони, вирушають до України на полігон. Перші випробування жодна з компаній не пройшла, деякі дрони взагалі не злетіли, інші здійснили вимушену посадку. Українці надали рекомендації, компанії вклали кошти та протягом місяця покращили свої технології. У липні вони знову вирушили на полігон, і п'ять із шести компаній успішно пройшли випробування», - сказав міністр оборони.

За його словами, українська сторона склала рейтинг компаній, після чого литовська сторона підписала контракти. «Перші дрони мають бути у нас на руках уже наприкінці вересня, щоб доставити їх до України. Ми також закупили перевірені дрони для литовської армії», - додав Кащюнас.

Як повідомлялося, Литва взяла на себе зобов'язання щорічно виділяти Україні щонайменше 0,25% свого ВВП на військову допомогу, що наразі становить близько 190 мільйонів євро. Загалом з початку повномасштабної російської агресії у лютому 2022 року Литва надала Україні допомогу у розмірі 2% свого ВВП.

Теги за темою
Україна Зброя допомога Литва
Джерело матеріала
loader
loader