Чи можна оскаржити ненадання відстрочки під час мобілізації в Україні: роз'яснення
Чи можна оскаржити ненадання відстрочки під час мобілізації в Україні: роз'яснення

Чи можна оскаржити ненадання відстрочки під час мобілізації в Україні: роз'яснення

В Україні триває повномасштабна війна з РФ, і для захисту країни до Збройних сил у межах загаьної мобілізації призивають чоловіків віком 18-60 років. Водночас деякі категорії військовозобов'язаних мають право на відстрочку від служби, зокрема за станом здоров'я або певними сімейними обставинами.

Якщо громадянин належить до однієї з таких категорій, але ТЦК та СП відмовляє йому в наданні відстрочки, він може оскаржити рішення військкомату. Як це зробити, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Як оскаржити відмову ТЦК у наданні відстрочки

У випадку, якщо комісія безпідставно відмовляє задовольнити заяву про надання відстрочку, необхідно звернутися до адміністративного суду з позовом щодо оскарження такого рішення. Зробити це бажано негайно, оскільки після вручення письмової відмови громадянина можуть направити на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та мобілізувати.

Після проходження ВЛК поновити права буде вже фактично не можливо, оскільки особа вже перебуватиме на військовій службі й звільнення в такому випадку можливе лише шляхом скасування наказу про мобілізацію.

Отже, одразу після отримання письмової відмови в наданні відстрочки необхідно готувати документи та матеріали для складання позовної заяви в адміністративний суд за місцем знаходження відповідача або позивача.

Після подання позовної заяви до адміністративного суду має бути відкрито провадження у справі. У результаті судового процесі позивач отримує рішення суду з відміткою про набрання законної сили; судове рішення має бути виконано.

Суд має розглянути справу та прийняти протягом двох місяців з моменту відкриття провадження у справі, рішення суду набуває законної сили через 30 днів.

Як уникнути мобілізації під час розгляду позову

Щоб уникнути мобілізації на час розгляду такої адміністративної справи, варто одночасно подати до суду заяву про забезпечення позову. У ній можна попросити суд заборонити ТЦК вчиняти дії, пов'язані з прийняттям наказу про призов, поки рішення суду не набуде законної сили.

Своєю ухвалою суд може заборонити вчиняти такі дії. Якщо ж таку заяву не буде подано, особу можуть мобілізувати й вона набуде нового юридичного статусу – військовослужбовця.

Це унеможливить реалізацію права на відстрочку та виконання рішення суду, ухваленого на користь позивача, оскільки надання відстрочки особі, яка вже є військовослужбовцем, неможливе.

Поради юриста на випадок відмови в наданні відстрочки

Як розповів адвокат Ярослав Гришин, ТЦК, посилаючись на постанову Кабміну № 560, не може відмовити в наданні відстрочки з будь-якої причини, оскільки цей нормативний акт не встановлює конкретних підстав для цього.

"Але є закон, в якому прописано абсолютно чітко і ясно, які особи мають право на відстрочку, відтермінування від призову. Це інваліди ІІ-ІІІ групи; це аспіранти; чоловіки, які мають трьох і більше дітей, дітей інвалідів; деякі інші категорії людей. І цей підзаконний акт апріорі не може порушувати норми закону. Перераховані мною категорії – це 100% підстава, щоб отримати відстрочку. Комісія не може порушувати ці норми закону. Те, що не прописані приничини відмови, це не значить, що причина може бути будь-якою", – сказав фахівець.

За його словами, вказаним категоріям ТЦК не має права їм відмовити, однак, якщо такі випадки будуть, то вони мають 100-відсоткову гарантію судового оскарження. Також можна подавати заяву про злочин, притягати членів і голову комісії до відповідальності за порушення норм закону.

"У комісії нема такого, що "цьому дам, бо хороший хлопець, а цьому – не дам відстрочку". Нема такого. Якщо є обгрунтований документ, обгрунтований правовий статус, то комісія зобов’язана розглянути і надати відстрочку", – сказав Гришин.

Юрист також порадив тим, хто отримав відмову, не проходити ВЛК, а написати заяву на ім’я голови комісії, долучити до неї всі документи і краще, щоб вони були посвідчені нотаріально. 

"І чекати рішення комісії. І не проходити ВЛК до отримання рішення", – сказав він.

Джерело матеріала
loader
loader