План дій щодо імплементації Європейського акта про свободу медіа в Україні
План дій щодо імплементації Європейського акта про свободу медіа в Україні

План дій щодо імплементації Європейського акта про свободу медіа в Україні

European Media Freedom Act (EMFA) — Європейський акт про свободу медіа (Акт) — регламент, ухвалений ЄС у квітні 2024 року, що спрямований на захист плюралізму та незалежності медіа в ЄС в умовах цифрової трансформації медіапростору.

Оригінал публікації на сайті «Лабораторії цифрової безпеки» за посиланням

Після його повноцінного впровадження з 8 серпня 2025 року, EMFA поряд з Директивою про аудіовізуальні медіапослуги, буде ключовим інструментом Європейського Союзу щодо регулювання медіаринку. Прийняття Акта стало відповіддю ЄС на низку негативних тенденцій, зокрема на зростання впливу онлайн-платформ на доступ до контенту, що створюється медіа, диспропорційний розподіл рекламних прибутків між гравцями ринку та відмінності національних режимів регулювання медіа (особливо щодо радіо та онлайн-преси), які ускладнюють їх вихід на нові національні ринки всередині ЄС. Додатковим фактором стали дії окремих держав на шкоду медійному плюралізму, зокрема недофінансування суспільних мовників та застосування шпигунського програмного забезпечення для стеження за журналістами, а також відсутність ефективної співпраці між національними медійними регуляторами.

Європейський акт про свободу медіа є актом прямої дії для Держав-членів ЄС, але водночас вимагає від них запровадити низку законодавчих гарантій у внутрішньому законодавстві для того, аби надати нормам EMFA змісту. EMFA включений до переліку актів ЄС для скринінгу на предмет відповідності національного законодавства України праву ЄС, тож його впровадження є важливим кроком на шляху до євроінтеграції, особливо з огляду на підвищену увагу ЄС до медіареформи.

На щастя, частина норм EMFA втілює вимоги Хартії ЄС про основоположні права та віддзеркалює стандарти Ради Європи у сфері свободи вираження поглядів. Тож не дивно, що деякі положення вже частково втілені в українському законодавстві, особливо після ухвалення Закону України «Про медіа». Йдеться, зокрема, про стандарти функціонування публічних медіа, незалежності медійного регулятора та прозорості медіавласності. У цій частині головний фокус буде на їх практичному виконанні. Хоча слід зауважити, що без перегляду норм теж не обійдеться. Питання зміни кількості та процедури призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, стандартів урядування іномовлення та парламентського мовника, що можуть бути віднесені до публічних медіа та підпасти під дію відповідних положень Акта щодо гарантування їх незалежності, застосування санкційного законодавства до українських суб’єктів, посилення захисту журналістських джерел та розширення вимог прозорості онлайн-медіа залишаються на порядку денному. Новими для України стануть вимоги до провайдерів послуг вимірювання аудиторії, системи взаємодії найбільших онлайн-платформ з медіа, регулювання державної реклами, створення можливостей адаптувати пропозицію медіапослуги та оцінка впливу концентрації на медійному ринку на медіаплюралізм та редакційну незалежність.

Лабораторія цифрової безпеки проаналізувала норми національного законодавства, що потребуватимуть гармонізації з Європейським актом про свободу медіа, та підготувала рекомендації у 10 ключових сферах, що відображають ті вимоги EMFA, які мають бути впроваджені для отримання членства в ЄС. Цей аналіз не включає норми Європейського акта про свободу медіа, які регулюють створення та функціонування Європейської ради медіасервісів (статті 8-13),  співпрацю між регуляторами (статті 14-17) та інші положення, дія яких буде безпосередньо поширена на Україну виключно після вступу до ЄС. Окрім цього, наша команда підготувала неофіційний переклад Європейського акта про свободу медіа, щоб із документом могли ознайомитися якомога більше стейголдерів. 

13 вересня команда Лабораторії цифрової безпеки публічно презентувала план дій щодо імплементації Європейського акта про свободу медіа в Україні. Нижче ви можете переглянути трансляцію обговорення ключових питань щодо підвищення незалежності та ефективності національного регулятора та суспільного мовника, захисту журналістських джерел та прозорості медіавласності, взаємодії медіа та онлайн-платформ, а також інших гарантій свободи медіа, передбачених Європейським актом про свободу медіа.

З планом імплементації Європейського акта про свободу медіа в Україні можете ознайомитися за цим посиланням.

Титульне фото: Friedemann W.-W./Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Євросоюз Законодавство
Джерело матеріала
loader
loader