США кажуть, що виклики, які кидає Китай, перевищують ті, що були за часів холодної війни
США кажуть, що виклики, які кидає Китай, перевищують ті, що були за часів холодної війни

США кажуть, що виклики, які кидає Китай, перевищують ті, що були за часів холодної війни

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що виклики для США з боку Китаю перевищують виклики часів холодної війни, звинувативши Пекін у підтримці російської оборонної промисловості безпосередньо з боку китайського керівництва.

Адміністрація президента Джо Байдена недвозначно заявляла, що не прагне холодної війни з Китаєм, але все більше аналітиків і членів Конгресу США кажуть, що ескалація глобальної конкуренції між двома наддержавами нагадує інший, але новий стиль холодної війни.

Кемпбелл заявив на слуханнях у Комітеті у закордонних справах Палати представників, що Вашингтону необхідно підтримувати двопартійну увагу до Китаю і прискорити темпи американського військового суднобудування, а також збільшити потужність американської оборонної виробничої бази.

"Відверто кажучи, холодна війна блідне в порівнянні з багатогранними викликами, які представляє Китай.

Це не лише військові виклики.

Це в усіх сферах.

Вони стосуються Глобального Півдня.

І технологій", – сказав Кемпбелл.

Кемпбелл, дипломат № 2 у Державному департаменті, заявив, що збільшення швидкості виробництва американських військових кораблів має бути найвищим пріоритетом протягом наступного десятиліття.

"Це військово-морський час", – сказав Кемпбелл, назвавши збільшення швидкості проєктування і будівництва кораблів ВМС США "найважливішою річчю, яку ми повинні зробити протягом наступних 10 років".

"ВМС повинні зробити крок вперед.

Ми повинні зробити крок уперед разом з ними", – сказав він.

Кемпбелл, який зустрівся з офіційними особами НАТО і ЄС на початку цього місяця для того, щоб надати членам Альянсу детальну інформацію про "значну підтримку" Китаєм російської військово-промислової бази, сказав, що Росія у відповідь підтримує Пекін підводними човнами і ракетними технологіями.

"Найбільш тривожним є те, що це йде з самого верху", – сказав Кемпбелл, маючи на увазі підтримку Москви вищим китайським керівництвом.

Він додав, що Китай підтримує використання Росією безпілотників в Україні.

Раніше Курт Кемпбелл вже заявляв, що Китай безпосередньо допомагає російській військовій машині, підтримуючи її зусилля з ведення війни проти України.

Китай часто заперечував, що постачає Росії зброю для використання в Україні, наполягаючи на тому, що він не постачає зброю жодній зі сторін і має "неупереджену позицію" щодо війни.

Водночас у США раніше заявили, що Пекін фактично став на російський бік у війні.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader