У Дії з'являться ваучери на безкоштовне навчання від служби зайнятості
У Дії з'являться ваучери на безкоштовне навчання від служби зайнятості

У Дії з'являться ваучери на безкоштовне навчання від служби зайнятості

Ваучери на навчання від Державної служби зайнятості будуть повністю цифровізовані та доступні через портал Дія. Це рішення спрямоване на спрощення процесу перенавчання та підвищення кваліфікації для ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю та громадян віком від 45 років. Держава надасть можливість отримати ваучер вартістю 30 тисяч гривень для здобуття нової спеціальності або підвищення професійного рівня. Послугу можна буде повністю отримати онлайн. Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За словами Свириденко, у 2023 році видали 18 025 ваучерів на навчання. З тих, хто пройшов навчання, 45% знайшли роботу за новою спеціальністю.

«Ми починаємо роботу з цифровізації ваучерів і пропрацьовуємо концепт. У 2023 році було видано 18 025 ваучерів на навчання. З тих, хто пройшов навчання, 45% знайшли роботу за новою спеціальністю. Завдяки цифровізації ми плануємо вдвічі збільшити як кількість виданих ваучерів, так і кількість працевлаштованих осіб у 2025 році. Це забезпечить ще більше можливостей для громадян на ринку праці», - зазначила Свириденко.

Процес стане значно простішим та швидшим: більше не потрібно буде заповнювати паперові документи чи відвідувати територіальне відділення служби зайнятості. Заявку можна буде подати онлайн через портал Дія.

"Працюємо над тим, щоб після введення необхідної інформації система автоматично перевіряла дані та пропонувала варіанти навчальних програм. Ваучер у вигляді електронної картки з сумою 30 тисяч гривень буде доступний для оплати навчання. Громадянин зможе обрати навчальний заклад із запропонованого переліку в додатку та оплатити навчання", - вказали у Мінекономіки. 

Безкоштовна освіта за допомогою ваучера

У випускників закладів професійної та передвищої освіти з-поміж соціально вразливих категорій громадян (учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю) є можливість завдяки ваучеру безкоштовно отримати наступний рівень освіти за однією зі 124 професій або спеціальностей, перелік яких затверджено Міністерством економіки України. Ваучер може отримати застрахована особа, тобто та людина, яка працювала та сплачувала страхові внески. Це може бути робота під час канікул чи після закінчення навчання. Ключові вимоги для отримання ваучера:

  • бути застрахованою особою,
  • мати професійну, фахову передвищу або вищу освіту,
  • не бути зареєстрованим безробітним.

Сума ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який на 26 липня 2024 року становить 30 280 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то громадянин або роботодавець, у якого працює ця людина, доплачують різницю вартості. Як отримати ваучер – алгоритм дій

  • Обрати потрібну професію або спеціальність із затвердженого переліку.
  • Подати заявку онлайн на сайті Державної служби зайнятості або звернутися до найближчого центру зайнятості.
  • Надати заяву та пакет документів (паспорт; трудова книжка (або дублікат); документ про освіту (або дублікат); реєстраційний номер платника податків, а також документи, що підтверджують статус ВПО, УБД, людей з інвалідністю).
  • Протягом 5 робочих днів із дня надходження позитивного рішення звернутись до центру зайнятості та забрати ваучер.
  • Обрати навчальний заклад, подати документи для вступу, використовуючи ваучер, та укласти Договір про навчання протягом 90 днів з дати отримання ваучера.

Джерело матеріала
loader
loader