Українським держбанкам загрожують проблеми: в НБУ повідомили, на які з них можуть витратити мільярди з бюджету
Українським держбанкам загрожують проблеми: в НБУ повідомили, на які з них можуть витратити мільярди з бюджету

Українським держбанкам загрожують проблеми: в НБУ повідомили, на які з них можуть витратити мільярди з бюджету

У Нацбанку вважають, що запровадження підвищеного оподаткування на рівні 50% для банківського сектора може призвести до того, що одразу 2 державні банки не відповідатимуть вимогам до капіталу. А тому їх доведеться докапіталізувати грошима з бюджету. Утім, поки ця норма остаточно не закріплена – законопроєкт про підвищення податків, в який вона "зашита", ще має пройти 2 читання у Верховній Раді та бути підписаний президентом.

У регуляторі зазначають: якщо норма про підвищене оподаткування банків залишиться у фінальному варіанті документа, докапіталізації потребуватимуть Укрексімбанк та Sense Bank, передає Forbes. Це, наголошується, вимагатиме 3 млрд грн бюджетних коштів.

Водночас, розповіли в НБУ, у 2024 році там перейшли на нові вимоги до структури капіталу банків. Які, стверджується, на 100% відповідають європейським підходам. "Ми передбачали, що банки використають прибуток для органічного виконання цих вимог", – повідомила перша заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Нагадаємо: 17 вересня народні депутати підтримали у першому читанні законопроєкт про підвищення податків в Україні. До цього вже була спроба зробити це – проте вона провалилася. Втім, не виключено, що до другого читання документ може зазнати певних змін.

Поки що ж він, серед іншого, містить норму, яка зобов'язує банки сплатити податок на прибуток у розмірі 50%. Це пояснюють тим, що банки змогли отримати фактично аномальні прибутки за рахунок ОВДП. Небанківські фінансові установи сплатять 25% податку на прибуток.

Як розповів голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), за перше півріччя 2024 року операційний дохід банків в Україні склав 161,6 млрд грн, що на 16,3% або на 22,6 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2023-го. При цьому:

  • дохід до оподаткування становив 101 млрд грн, що на 26,1% або на 21 млрд грн більше, ніж за перше півріччя минулого року;
  • чистий прибуток після оподаткування за перше півріччя 2024 року досяг 79 млрд грн, або на 11,4 млрд грн більше, рік до року.

За словами Гетманцева, більшість процентного доходу банків сформована за рахунок безризикових операцій з державними цінними паперами або депозитними сертифікатами. А частка цих доходів у загальних доходах банків становить 53,6%, що більше, ніж торік, коли ця частка становила 52,2%.

"Банки, на жаль, заробляють не на кредитуванні, а за рахунок держави. Так, держава дає сама це робити. Мова не йде про якусь помилку чи зловживання. Це нормальна ситуація. Але коли держава має величезний обсяг бюджетного дефіциту, а в наступному році він буде таким самим, а може ще й більшим, то держава, безперечно, спонукає банки до абсорбування ліквідності на ринку, коли НБУ вилучає зайву гривню з обороту через депозитні сертифікати. За цими сертифікатами НБУ сплачує відсотки. На цих відсотках банки заробляють абсолютно безризиково, не надаючи нікому кредитів", – пояснив він.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас в Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної зарплати, а за новими правилами можуть рахувати з огляду на вартість житла. Відповідні зміни передбачено Національною стратегією доходів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader