Україна в 2024 році може зібрати найбільший урожай сої за всю історію
Україна в 2024 році може зібрати найбільший урожай сої за всю історію

Україна в 2024 році може зібрати найбільший урожай сої за всю історію

Україна в 2024 р. може зібрати найбільший за всю історію урожай соєвих бобів. Згідно з оновленою оцінкою ІА «АПК-Інформ», виробництво сої в 2024 р. складе близько 5,9-6 млн тонн (+9% до 2023 р.).

Незважаючи на те, що липнева спека та дефіцит опадів влітку суттєво знизили потенціал урожайності даної культури, приріст виробництва Україна може отримати через велику посівну площу, що значно перевищила попередні очікування. Оновлені офіційні дані щодо площі сівби під соєю в Україні складають 2,66 млн га (+44% до 2023 р.), оцінка АПК-Інформ знаходиться на рівні 2,6 млн га (+28% до 2023 р.).

Але чи компенсує очікувана кількість урожаю необхідну якість - питання відкрите, адже темпи збиральної кампанії хоч і вище минулорічних, збирання дещо сповільнилося через нерівномірні дощі на значній території країни.

Так, станом на 12 вересня в Україні сою зібрано більш ніж з третини від прогнозної площі до збирання (станом на 14.09.2023 р. – лише 14%) при середній урожайності 20,3 ц/га проти 24,3 ц/га минулого року.

Учасники ринку повідомляють про активне надходження пропозиції сої нового урожаю від аграріїв, які побоюються подальшого падіння ціни і цілком вірогідно, що поспішають зі збиранням. Як наслідок - проблеми з якістю сировини нового урожаю все ще спостерігаються і в основному стосуються недозрілості бобів та низького протеїну, що зазначили при формуванні запасів як переробники, так і експортери. Покращення якісних показників та урожайності в середньому по країні очікується з активним включанням в збирання західних областей, де спостерігався помітно менший вплив негативних погодних умов, і потенціал урожайності очікується вищим у порівнянні з центральними областями.

«Очікування рекордного урожаю даної культури не тільки в Україні, а й в світі в цілому, сприяло суттєвому падінню ціни на соєві боби, і подальші цінові перспективи української сої в новому сезоні теж виглядають досить песимістично. Попри зростання внутрішньої переробки, ринок в більшій мірі залишається експортно-орієнтованим (в сезоні-2024/25 на експорт може прийтися близько 57%) і знаходиться під тиском великої пропозиції сої з Південної Америки та очікуваного підвищення виробництва даної культури в Північній Америці», - зазначають аналітики АПК-Інформ.

На тлі зростаючого попиту на сировину, пошуку якісної сировини та активних експортних відвантажень зниження закупівельних цін на українську сою в середині вересня дещо сповільнилось, а на експортному напрямку минулого тижня навіть спостерігалося незначне укріплення цін в межах 5-10 USD/т - до 380-385 USD/т CPT-порт.

Так, зазначимо, що за трохи більше ніж пів місяця нового сезону-2024/25 з України експортовано 93 тис. тонн соєвих бобів, що майже вдвічі більше показника в аналогічний період минулого сезону.

В разі сприятливих умов експорт української сої в 2024/25 МР може зрости до 3,5 млн тонн (+7%).

Переробка соєвих бобів також має потенціал до зростання і в новому сезоні-2024/25 може збільшитись до 2,1 млн тонн (+8% до 2023/24 МР). Це обумовлено не тільки очікуваним підвищенням урожаю сої, а й зростаючим попитом на український соєвий шрот та олію на зовнішньому ринку, зокрема на ринку Євросоюзу.

Джерело матеріала
loader
loader