В ООН відреагували на запрошення МЗС України допомогти із гуманітарною місією у Курській області
В ООН відреагували на запрошення МЗС України допомогти із гуманітарною місією у Курській області

В ООН відреагували на запрошення МЗС України допомогти із гуманітарною місією у Курській області

В ООН готові прибути на контрольовану Україною територію Курської області. Але щоб це зробити, організації потрібен дозвіл Російської Федерації.

Так речник ООН Стефан Дюжаррік прокоментував запрошення українського МЗС для представників ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста на підконтрольну Україні територію Курської області для "заходів гуманітарного реагування".

Відомство наголосило, що на захоплених російських територіях Україна дотримується міжнародних зобов'язань у сфері міжнародного гуманітарного права, тож закликало ООН та МКЧХ долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг.

У Червоному хресті на запрошення поки не відреагували.

Минулого тижня Міжнародний комітет Червоного Хреста засудив обстріл колони з гуманітарною допомогою, де загинули троє і поранення отримали ще двоє працівників організації.

Однак у заяві організації не згадувалося, хто міг обстріляти автомобіль чи кого саме закликають поважати роботу гуманітарних організацій. Пізніше українська влада повідомила, що гуманітарну вантажівку обстріляли росіяни артилерійським вогнем, а європейські лідери засудили російську атаку.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну МКЧХ потрапив під шквал критики. Зокрема критика стосувалась того, що організація не визнає, що за вбивства та каліцтва військовополонених в Оленівці несе відповідальність Російська Федерація.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів. У Курській області РФ діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З прикордонних районів, за офіційними даними, евакуйовано понад 130 тисяч людей.

Джерело: Голос Америки

Джерело матеріала
loader
loader