Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk
Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk

Бріджит Брінк наголосила на важливості збереження свободи медіа.

У четвер, 19 вересня, в Києві відкрився цьогорічний National Media Talk — захід, який називають ключовою подією медіаспільноти. Відкрила National Media Talk-2024 посолка США Бріджит Брінк, яка у своїй промові наголосила на важливості збереження свободи медіа в Україні як однієї з ключових умов і перемоги у війні, і вступу до Європейського Союзу.

«У нас мета дати Україні можливість перемогти у війні проти Російської Федерації та дочекатися того моменту, коли вона стане частиною Європейського Союзу. І незалежні медіа мають у цій історичній меті. В Україні такий принцип як свобода медіа — це не абстракція. Незалежна надійна інформація допомагає приймати рішення щодо безпеки ваших сімей та допомагає залишати уряд підзвітним народу. Ви, сміливі журналісти та розслідувачі, кладете на це своє життя, ви звітуєте з Харкова, ви показуєте цинічні атаки Російської Федерації», — сказала Бріджит Брінк у своїй промові. 

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 1

Посолка США Бріджит Брінк

Посолка США також наголосила на неприйнятності тиску та переслідування медійників, які подекуди відбуваються в Україні. 

Також на відкритті National Media Talk виступила президентка Internews Network Джині Бурго, яка відзначила, що українські медіа завжди були агентами змін у Україні та заклали основу її розвитку та наголосила на важливості того, що Україні вдалося запустити «Суспільне мовлення».

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 2

Президентка Internews Network Джині Бурго

Крім того, вона відзначила роботу таких організацій, як «Детектор медіа» та Інститут масової інформації. 

Директорка Internews Network в Україні, керівниця Медійної програми USAID в Україні Джилліан МакКормак наголосила на тому, що під час війни незалежні медіа у Україні потребують особливого захисту, адже їхня робота серйозно ускладнилась через безпекові ризики та економічні труднощі.

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 3

Директорка Internews Network в Україні та керівниця Медійної програми USAID в Україні Джилліан МакКормак 

Згодом Джилліан МакКормак також презентувала результати цьогорічного дослідження медіаспоживання в Україні.

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 4

Директор Інституту фронтиру Євген Глібовицький

Учасники National Media Talk мали можливість заслухати директора Інституту фронтиру Євгена Глібовицького з його промовою на тему «Навздогін за аудиторією. Як українським медіа синхронізуватися з тими, кому вони мали б служити».​

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 5

Перша панельна дискусія

Опісля відбулася панельна дискусія «Простір медіасвободи в умовах розширення впливу держави», яку модерувала шеф-редакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова. Учасниками були журналістка «Радіо Свобода», Власта Лазур, головна редакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко, гендиректор «Укрінформу» Сергій Череватий, народний депутат та голова комітету з питань свободи слова Верховної ради України Ярослав Юрчишин, та член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль. Під час дискусії поговорили про вплив держави на медіа у 2024 році, випадки порушення свободи медіа, появу темників та те, як убезпечити незалежні медіа та журналістів від утисків влади.

Посолка США відкрила в Києві цьогорічний National Media Talk - Фото 6

Друга панельна дискусія

Ще одну панельну дискусію за участі посолки Європейського Союзу в Україні Катаріни Матернової, посла Швеції в Україні Мартіна Оберга, голови наглядової ради «Суспільного» Світлани Остапи, народного депутата та голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Микити Потураєва модерувала президентка Internews Network Джині Бурго. Учасники дискусії обговорили тему «Медіа в умовах війни на варті демократії та європейського вибору», а саме українських медіа в умовах війни та чи повинні вони бути майданчиком для обговорення проблем суспільства, чи повинна Україна дотримуватись високих стандартів свободи медіа в умовах війни та як обмеження свободи медіа може вплинути на процес інтеграції України до Європейського Союзу та на рівень міжнародної підтримки України.

Детальніше про те, як відбувалися ці панельні дискусії, «Детектор медіа» повідомить згодом. 

Фото Максима Поліщука/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader