В Україні буде мало якісної цибулі через спекотну та суху погоду
В Україні буде мало якісної цибулі через спекотну та суху погоду

В Україні буде мало якісної цибулі через спекотну та суху погоду

Українські овочівники вже не перший рік роблять ставки на цибулю. Однак цьогоріч погода звела нанівець сподівання – через аномальну спеку якісної цибулі буде дуже мало. Навіть наявність крапельного зрошення не дала цибулі можливості вирости, розповів SEEDS Андрій Марущак комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎, пише agronews.ua.

«На сьогоднішній день по цибулі вимальовується дуже цікава ситуація. Проїхавши по деяких господарствах в різних регіонах, мушу констатувати що, наприклад, на Дніпропетровщині цибуля не набрала достатньої маси і не доросла. Спека. Навіть наявність крапельного зрошення не дала цибулі можливості вирости.

Тому цьогоріч буде дуже багато мілкої цибулі. Це спричинить, напевно, що зниження ціни на початку сезону, коли всі будуть копати і продавати її з поля, але потім, в довгостроковій перспективі, десь після Нового року, ціна на цибулю буде висока.

Щодо ціни, можна прогнозувати, що цибуля від фермера буде по 20 гривень. Якісна цибуля, яка гарно зберігалася в професійному сховищі. В магазинах вона, відповідно, буде дорожчою, десь до 30 гривень», – вважає Андрій Марущак.

Але так сталося з погодою не скрізь, у західних регіонах цибуля виросла гарною, додає фахівець. Але масово цибулю українські фермери вирощують якраз на Півдні, а не на Заході.

Зважаючи на істотні зміни клімату овочівництво зараз поступово переміщується на захід України, але відновити на новому місці абсолютно всі об’єми вирощування просто нереально, вважає фахівець.

«Овочівництво поступово переходить на захід України. Але треба розуміти, що масово овочі традиційно вирощують у південних областях, і продовжують вирощувати. Якщо ти вирощував на заході України 30 гектарів овочів, то виростити наступного року одразу 300 – це майже нереально. Але якщо ти на Півдні або Сході вирощував своїх 300 гектарів, то ти і далі будеш вирощувати їх. А де 300 гектарів, там і 400», – додає Андрій Марущак.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader