В Україні виявили небезпечного комара: яку смертельну хворобу він переносить
В Україні виявили небезпечного комара: яку смертельну хворобу він переносить

В Україні виявили небезпечного комара: яку смертельну хворобу він переносить

Через укуси комарів передається вірусне захворювання.

Небезпечного тигрового комара виявлено в Одеській області. Ця, на перший погляд, маленька комашка, є переносником Лихоманки "Західного Нілу". Про це повідомляє Telegram-канал "Доброго вечора ми з України".

Хвороба починається як грип - з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Це вірусне захворювання, що передається якраз через укуси комарів. У важких випадках хвороба може призвести до лихоманки, запалення мозкових оболонок та речовини головного мозку, а також викликати лімфаденопатію та висипання на шкірі.

Що таке гарячка Західного Нілу

Гарячка Західного Нілу (також енцефаліт Західного Нілу, західнонільський енцефаліт, "качина гарячка,") - гостра зоонозна арбовірусна хвороба з трансмісивним механізмом передачі інфекції, яка у тяжких випадках характеризується гарячкою, запаленням мозкових оболон і речовини головного мозку, лімфаденопатією, ураженням слизових оболонок, екзантемою.

Гарячку Західного Нілу відносять до тих хвороб, які виявили здатність чинити серйозний вплив на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах та увійшли до переліку подій, які можуть являти надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я й попадають під регуляцію сучасними Міжнародними медико-санітарними правилами (ММСП) 2005 року.

Найчастіше хвороба спостерігається у період міжсезоння - влітку та восени. Неприємну болячку фіксують по всьому світу, найчастіше в сільських місцевостях. Цей вірус широко поширений у країнах Африки, Азії та Середземномор'я. Поодинокі випадки реєстрації також зафіксовані у Центральній Азії, Закавказзі, США, Канаді, Мексиці, Центральній Америці, Карибському басейні та Австралії.

В Україні випадки захворювання трапляються доволі рідко, однак за останні роки фіксувалися поодинокі випадки зараження, переважно в південних регіонах країни, зокрема в Одеській та Херсонській областях.

З липня 2024 року в низці регіонів України спостерігається зростання захворюваності на лихоманку Західного Нілу, однак поки що не масове. Теплий вересень сприяє поширенню особливо тигрових комарів, тому останнім часом захворювання фіксуються у Києві, Київській, Полтавській, Одеській та Черкаській областях.

Важливо звертати увагу на можливі випадки захворювання під час літніх місяців, коли активність комарів найвища. Охорона здоров'я та медичні установи рекомендують захист від комарів як основний профілактичний захід.

Захворювання та небезпечні віруси

Главред раніше повідомляв про те, що у кількох країнах Європи помічено спалах лихоманки західного Нілу, яка минулого року вбила кілька десятків людей.

Про те, що смертоносна гарячка Західного Нілу вже в Україні, повідомили на початку вересня. Медики зазначають, що варто побоюватись комах, адже саме вони переносять смертоносний вірус.

До слова, в останньому дослідженні йдеться про те, що небезпечні супербактерії "вб'ють" понад 39 млн осіб до 2025 року. Ця тенденція відображає швидке старіння населення, водночас літні люди уразливіші до інфекції.

Інші новини про здоров'я:

Джерело матеріала
loader
loader