ВВП України у серпні зріс на 3,5% - Мінекономіки
ВВП України у серпні зріс на 3,5% - Мінекономіки

ВВП України у серпні зріс на 3,5% - Мінекономіки

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік.

Про це повідомило Міністерство економіки України, передає Укрінформ.

«У серпні 2024 року українська економіка зросла на 3,5% (±1%) у порівнянні із серпнем минулого року. За вісім місяців цього року зростання ВВП оцінюється на рівні 3,9% (±1%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», - йдеться у повідомленні.

За словами першої віцепрем'єр-міністерки – міністерки економіки України Юлії Свириденко, ключовими факторами економічного зростання стали розвиток промисловості та позитивні тенденції у сферах транспорту, будівництва та внутрішньої торгівлі. До того ж, у серпні вперше за кілька місяців покращилися бізнес-очікування та споживчі настрої, чому сприяли мінімальні «віялові» відключення електроенергії впродовж місяця.

«Динаміка зростання економіки за перші вісім місяців 2024 року на рівні 3,9%, наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%», - зауважила Свириденко.

Зазначається, що брак висококваліфікованих кадрів залишається викликом для бізнесу, що стримує економічне зростання та впливає на прогнози підприємців.

Свириденко також відзначила позитивні тенденції у промисловості завдяки стабільному доступу до електроенергії, роботу Українського морського коридору та високий інвестиційний попит на продукцію машинобудування та будівельні матеріали.

У транспортній галузі зросли обсяги внутрішніх залізничних перевезень та переробки вантажів у морських портах. Будівельна сфера показала збільшення обсягів будівельно-монтажних робіт, а у внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту.

У Мінекономіки зазначили, що незважаючи на падіння обсягів виробництва у сільському господарстві через погодні умови, позитивна динаміка зберігається у тваринництві завдяки стабільному попиту на внутрішньому ринку та державній підтримці виробників.

Як повідомляв Укрінформ, незважаючи на виклики, пов'язані з плановими відключеннями електроенергії в липні, економіка продемонструвала стійкість – внутрішній валовий продукт України зріс на 2,7% у річному вимірі. Підприємства успішно адаптувалися до складних умов, зокрема завдяки прямому імпорту електроенергії, що дозволило мінімізувати негативний вплив енергодефіциту на економічну активність.

Теги за темою
Економіка Мінекономіки ВВП
Джерело матеріала
loader
loader