Через дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися без опалення та води - ООН
Через дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися без опалення та води - ООН

Через дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися без опалення та води - ООН

Російські атаки по Україні завдали значної шкоди енергетичній інфраструктурі, а з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків.

Про це йдеться в оприлюдненій 19 вересня доповіді Моніторингової місії ООНіз прав людини в Україні, передає Укрінформ.

У відомстві нагадали, що у період з 22 березня до 31 серпня 2024 року Росія здійснила дев’ять масштабних хвиль атак на енергетичну інфраструктуру України, пошкодивши або зруйнувавши численні об’єкти генерації, передачі та розподілу електроенергії.

На повне відновлення та ліквідацію цієї шкоди підуть роки, вона вимагатиме значних ресурсів від держави, приватного сектору, і все це в умовах економіки, обтяженою війною, зазначили в ООН.

«Атаки також призвели до нових хвиль міграції населення та вплинули на вразливі групи, зокрема людей старшого віку, осіб з інвалідністю, малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб, причому особливо постраждали жінки. Подальші атаки ще більше загострять цю ситуацію», - йдеться у звіті.

Взимку через низькі температури потреба в електроенергії зросте, і наслідки цих ударів загостряться, зауважили в ООН. У відомстві зазначають, що щоденні відключення світла в холодні місяці залишать цивільне населення без електрики, необхідної для обігріву будинків, роботи водяних насосів та навчання дітей онлайн і теплопостачання.

Довгострокові наслідки цих атак, включно з підвищеною захворюваністю, можна буде оцінити пізніше, і ймовірно, вони перевищать вже зафіксовану шкоду.

«Попри величезні зусилля української влади, енергетичних компаній, гуманітарних і відновлювальних організацій для запобігання гуманітарній кризі, взимку Україна зіткнеться зі значним дефіцитом електроенергії», - кажуть в ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зазначила, що є підстави вважати, що численні аспекти російської військової кампанії, спрямованої на пошкодження або знищення енергетичної інфраструктури України, порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права.

Як повідомляв Укрінформ, в Міненергетики розповіли, що загальні втрати українських потужностей внаслідок атак цього року, які почалися 22 березня, перевищують 9 ГВт. Наймасованіша ворожа атака була 26 серпня цього року, коли ворог використав сумарно 236 дронів і ракет різного типу.

Теги за темою
війна ООН
Джерело матеріала
loader
loader