Графіки відключень: чи можуть вони повернутися найближчим часом
Графіки відключень: чи можуть вони повернутися найближчим часом

Графіки відключень: чи можуть вони повернутися найближчим часом

Графіки відключень: чи можуть вони повернутися найближчим часом

Відповідь дали експерти.

Через постійні удари РФ по об’єктам енергетичної інфраструктури, цього літа в Україні були запроваджені графіки відключення світла, які діяли і на початку вересня. Видання «РБК-Україна» розповіло, яка ситуація в енергетиці зараз та чи можуть скоро повернутися відключення.

Директор спеціальних проектів у НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев нагадав, що графіки погодинних відключень діяли до 6 вересня включно. Тому що енергетики не встигали відновити енергопостачання у повному обсязі після ударів 26 серпня.

«Але зараз ситуація досить стабільна. Я не скажу, що баланс між генерацією та споживанням стійкий. Оскільки багато залежить і від погоди, і від роботи атомних енергоблоків», — пояснив він.

Саме тому 12 вересня на добу графіки повернулися до Києва, Київської, Черкаської, Чернігівської та інших областей. Як повідомили в «Укренерго», це було пов'язане зі зниженням генерації на сонячних електростанціях (у зв'язку з похмурою погодою) і ТЕС.

За даними «Укренерго», на сьогодні споживання зростає ближче до середини тижня, а у вечері виходить на максимальний рівень. Українців постійно просять економити електроенергію у вечірні години та не включати одразу кілька потужних приладів у період з 16:00 до 22:00.

«Це якраз і говорить про нестійкий баланс. Про те, що запасів резерву генерації недостатньо, щоб бути готовим задовольнити раптове збільшення попиту. Тобто при різкому зростанні споживання короткочасні обмеження можуть бути будь-якого дня, насамперед у пікові години», - наголосив експерт.

За його словами, графіки можуть запроваджуватися в окремі дні. Але загалом прогноз на вересень та жовтень залишається незмінним: або без відключень, або із застосуванням однієї черги, не більше чотирьох годин поспіль без світла.

Дефіцит потужності залишається, він покривається імпортом і навіть аварійною допомогою від кількох країн.

«По суті, ми ходимо по межі… Зараз навіть у найсприятливіший сезон для енергетики (вересень-жовтень) дефіцит все одно є», — пояснив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

Окрім погоди та споживання на відключення може вплинути ще один фактор. Раніше на Південноукраїнській АЕС вийшов з ладу головний циркуляційний насос на енергоблоці №2. І судячи з усього, ремонтні роботи ще не були проведені.

«Якщо цього чи наступного тижня блок на 1 ГВт буде виведений, це справді може спричинити повернення до погодинних графіків. Думаю, певна робота на рівні уряду, міністерства та «Укренерго» ведеться, щоб компенсувати втрати нарощуванням генерації на ТЕС. Такий варіант можливий. І плюс якщо збільшиться імпорт, можливо, ми це навіть не відчуємо», - вважає експерт.

На думку експертів, якщо погодинні відключення і будуть, то несуттєві. Максимум — на одну чергу.

Нагадаємо, що таке черги відключення світла і як вони працюють.

Джерело матеріала
loader
loader