Міжнародне енергетичне агентство попередило про "серйозне випробування" для українців взимку
Міжнародне енергетичне агентство попередило про "серйозне випробування" для українців взимку

Міжнародне енергетичне агентство попередило про "серйозне випробування" для українців взимку

Про це пише The Guardian та TF1 Info із посиланням на генерального директора Міжнародного енергетичного агентства (AIE) Фатіха Біроля.

Що буде з енергетикою взимку

Як попереджають в АІЕ, енергосистема України, переживши дві попередні зими, зіткнеться з найбільшими викликами, оскільки ситуація зараз є однією з найгостріших проблем енергетичної безпеки у світі.

Водночас в агентстві стурбовані ситуацією у Молдові, де наприкінці 2024 року заплановане припинення транзиту російського газу через Україну. Це створює великі ризики для безпеки у сфері енергетики.

Зазначається, що у 2022 і 2023 роках "близько половини генерувальних потужностей України було зайнято російськими військами, знищено або пошкоджено, а приблизно половину великих мережевих підстанцій було пошкоджено ракетами та безпілотниками".

Там застерігають про "зяючий розрив між доступним електропостачанням і піковим попитом", адже наша держава втратила понад дві третини своїх потужностей з виробництва електроенергії після російського повномасштабного вторгнення у 2022 році.

Тож у доповіді звертаються до європейських держав із закликом пришвидшити надання необхідних деталей та обладнання задля відновлення уражених об'єктів та радять вжити заходів, аби убезпечити їх від російських ударів.

До слова, в ООН прогнозують, що взимку в Україні можуть бути відключення електроенергії по 18 годинна добу. ММПЛУ повідомила, що внаслідок атак були пошкоджені або зруйновані сім електростанцій, а також постраждали 28 населених пунктів.

Як ситуацію оцінюють в Україні

Крім того, міністр енергетики Герман Галущенко на конференції United for Justice: Accountability for the Attacks against Civilian Objects вкотре заявив, що ворог зруйнував близько 9 гігаватів генерації – майже половину від обсягів електроенергії, що генерувалася в Україні.

Наприкінці серпня була найбільша атака на українську інфраструктуру з початку повномасштабного вторгнення. Було застосовано різні види ракет, "Шахедів" – всього 236 одиниць,
– нагадав він.

Також Галущенко зазначив, що під час атаки засоби ураження Росії були зосереджені на підстанціях, критичних для передачі електроенергії з атомних електростанцій – основного джерела електропостачання.

"Ці напади на підстанції мали дуже великий вплив на безпеку, адже через це кілька атомних блоків були переведені у надзвичайний режим припинення роботи", – додав міністр.

Джерело матеріала
loader
loader