НБУ знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування
НБУ знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування

НБУ знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування

Національний банк знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%, а за кредитами рефінансування – до 16% (максимальний строк їхнього надання обмежено 14 днями).

Про це повідомили в Нацбанку, передає Укрінформ.

Зазначається, що правління НБУ ухвалило рішення щодо модифікації параметрів інструментів та операцій монетарної політики.

Так, із 20 вересня 2024 року знижується ставка за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%. Також зменшується ставка за кредитамирефінансування – до 16%, а максимальний строк їх надання обмежено 14 днями. Ставка за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватиме обліковій ставці.

Водночас з 11 жовтня 2024 року НБУ підвищив нормативи обов’язкового резервування на 5 відсоткових пунктів та збільшив до 60% частку обов’язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.

У Нацбанку переконані, що комбінація цих заходів збільшить гнучкість банків в управлінні власною ліквідністю та стимулюватиме додатковий попит на ОВДП, що посилить спроможність уряду залучати необхідні обсяги фінансування на внутрішньому борговому ринку.

"Основною метою цих змін було сприяння уряду у закритті бюджетного розриву цього року. Відповідно, у залученні додаткових 220 млрд грн, які виникли у нього у звʼязку з військовими потребами та видатками. Ми розробляли цей дизайн монетарної політики таким чином, щоб вона мала нейтральний ефект як на макроекономічні умови, так і на можливості у досягненні монетарних цілей", - прокоментував заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Як повідомлялося, правління НБУ ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%. У НБУ підкреслюють, що таке рішення спрямоване на підтримання інтересу до заощаджень у гривні та стримування попиту на валютному ринку.

Фото: НБУ

Теги за темою
Нацбанк
Джерело матеріала
loader
loader