Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини
Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Практично кожен з нас у дитинстві мріяв бути принцесою чи принцем, відвідувати бали, вести довгі розмови про далекі країни... Та чому ж нам не повернутися думками у той час і не відчути себе, хоч на хвилинку, королівської крові? А допоможуть у цьому розкішні замки Німеччини! 

Нойшванштайн

Розташовується у громаді Швангау в землі Баварія. Будівництво замку розпочалося у 1869-му й тривало понад 17 років. Колись він слугував резиденцією для короля Людвіга II. Однак, правитель так і не дожив до офіційного закінчення робіт.

Архітектура споруди поєднує у собі елементи різних стилів — від романського до неоготичного. Стіни розписані фресками, зі стель звисають кришталеві люстри, а меблі виготовлені з найдорожчих порід дерева.

Обов’язково підніміться на 4 поверх. Тут знаходяться приватні покої монарха. Також радимо звернути увагу на картини, на яких зображені сцени з різних опер німецького композитора Ріхарда Вагнера.

Цікавий факт: палац повністю оформили в лебединій тематиці. Цю пташку вважали геральдичною для старовинного роду Швангау.

А ще зайдіть до тронної зали, яку, до речі, так і не закінчили. Тут розташовується базилікоподібна закладка з нішею для трону, полотна із зображенням шістьох королів та мозаїчна підлога, на поверхні якої видно небесну кулю.

Між іншим, неподалік замку розмішується міст Marienbrücke. З нього найкраще милуватися локацією. До речі, під переправою протікає ріка Pöllat, яка створює невеликий водоспад.

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Штольценфельс

Знаходиться у місті Кобленц у федеральній землі Рейнланд-Пфальц. З 2002-го Верхня долина Середнього Рейну стала об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Перші згадки про замок з’являються у 1242-му. До його будівництва долучилися архієпископ Тріра, а потім Арнольд II. Однак, як і багато інших палаців того часу Штольценфельс зазнав руйнувань під час Тридцятилітньої та Дев’ятилітньої воєн. Протягом майже 150 років він стояв у руїнах.

У 1823-му будівлю подарували наступному принцу Прусії — Фрідріху Вільгельму IV. "Романтик на троні", так його часто називали, перебудував споруду в неоготичному стилі. А 14 вересня 1842-го він урочисто відкрив свою нову літню резиденцію. Святкування набуло величезних масштабів: факельна хода, середньовічні костюми — все це створювало атмосферу справжнього королівського свята.

Всередині радимо звернути увагу на вікна з вітражами, а також завітати до будинку охорони та замкової каплиці.

До речі, за 400 метрів звідси розміщується Schloss Klause. Раніше тут зберігали карети та жила прислуга. Зайти сюди, на жаль, не вдасться. На будівлю можна подивитися лише зовні.

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Левенбург

Розташовується у місті Кассель у гірському парку Вільгельмсхьоге. До речі, палацовий ансамбль внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Споруду звели у 1793 році на прохання місцевого курфюрста Вільгельма I Гессен-Кассельського.

Сьогодні замок відомий під назвою "Левиний". Він є невід'ємною частиною популярного туристичного маршруту "Німецька дорога казок". Сам шлях пролягає через наймальовничіші місця Німеччини.

Цікавий факт: саме Левенбург надихнув творців мультфільмів Disney. Тому не дивуйтеся, якщо риси споруди здаватимуться знайомими.

До речі, тут є чотири житлові будівлі, оформлені у стилі бароко. Нині тут знаходиться експозиція старовинної зброї, зокрема, латні обладунки XVI та XVII століть. Також радимо прогулятися садом Löwenburggarten. На території зробили справжні тунелі з дерев, поставили маленькі фонтани та скульптури.

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Ліхтенштейн

Розміщується неподалік містечка Гонау. Будівництво палацу тривало з 1150 по 1200 роки. За цей період він зазнавав руйнувань двічі: під час жорстоких битв Рейхскризької війни 1311-го та внаслідок нападу міста-країни Ройтлінґен у 1381-му.

Згодом тут звели мисливський будинок, а пізніше — замок у неоготичному стилі. Сьогодні споруда належить князям Ураху та відкрита для відвідування. Тут туристи зможуть оглянути колекцію історичної зброї та обладунків.

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Гейдельберзький

Розташовується у містечку Гейдельберг на висоті 80 метрів над рівнем моря. Вперше про нього згадується у 1196 році. Нині від нього залишилися лише руїни. На жаль, після воєн, пожеж та численних ударів блискавок його так і не змогли повністю відновити.

Цікавий факт: тут зберігається найбільша у світі бочка для вина, яка вміщує близько 221 000 літрів напою. Її виготовили з високоякісного дуба ще у 1751-му.

Радимо завітати до музею, який знаходиться на території замкового комплексу. Обов’язково прогуляйтеся садом Hortus Palatinus. Його оформили у стилі бароко на замовлення курфюрста Фрідріха V. Тут на туристів чекають фонтан Нептуна та різноманітні скульптури.

Очей не відірвати: топ казкових замків Німеччини

Осінь надихає на подорожі. Хутчіше кличте друзів та відкривайте разом нові горизонти!

Раніше OBOZ.UA розповідав про найцікавіші фортеці і замки України. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader