Після пейджерів у членів «Хезболли» стали вибухати портативні рації
Після пейджерів у членів «Хезболли» стали вибухати портативні рації

Після пейджерів у членів «Хезболли» стали вибухати портативні рації

Від нової серії вибухів 18 вересня відомо про 14 загиблих та 450 поранених. Ізраїль оголосив про «нову фазу війни»

У Лівані 18 вересня сталася друга серія вибухів пристроїв зв’язку у членів «Хезболли». На цей раз вибухали портативні рації. Відомо про 14 загиблих та 450 поранених. Про це пишуть SkyNews Arabia та Reuters.

Детонації зафіксували на півдні Лівану та в південних передмістях Бейрута. За даними Reuters, вибухнули портативні радіоприймачі, які «Хезболла» закупила п'ять місяців тому, приблизно в той же час, що й пейджери, які вибухнули напередодні.

Принаймні один із вибухів стався на похороні загиблого напередодні члена «Хезболли» від детонації пейджерів. 

Репортер Reuters у південному передмісті Бейрута бачив, як члени «Хезболли» під час хвилі вибухів похапцем виймали батареї з усіх рацій, які ще не вибухнули, і кидали їх в металеві бочки.

Тим часом влада Ізраїлю заявила про початок «нової фази війни» на півночі, де країна межує з Ліваном. Про це, зокрема, заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант, передає Times of Israel.

Він сказав, що цілі війни Ізраїлю на півночі «ясні та прості» — повернути мешканців північних міст до їхніх домівок у безпеці.

Начальник Генштабу Ізраїлю Герцль Галеві затвердив план оборони та наступу на «північному напрямку».

На нараді ЦАХАЛу він сказав, що «щоразу, коли ми працюємо на певному етапі, наступні два етапи вже готові, на кожному з них ціна для "Хезболли" має бути високою».

Галеві додав, що у них ще є багато можливостей, які вони не активували.

Нагадаємо, напередодні сотні членів ліванського угруповання «Хезболла», підтримуваного Іраном, постраждали від вибуху пейджерів і телефонів, які вони використовували для звʼязку. Пристрої детонували в кишенях людей, залишаючи їх без рук та інших частин тіла. Загинули щонайменше 12 людей, серед них і члени «Хезболли». Відомо про понад 2700 поранених. 

Ліванські медіа звинуватили Ізраїль у зламі телефонів членів угруповання «Хезболла». 

18 вересня Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що ізраїльська спецслужба «Моссад» заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання «Хезболла» за кілька місяців до вибухів.

За даними співрозмовників агентства, 3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями «залишилася непоміченою» «Хезболлою».

Голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив серію вибухів пейджерів у Лівані 17 вересня, через які постраждали тисячі людей. Він назвав ситуацію «надзвичайно тривожною» та закликав усі зацікавлені сторони «запобігти повномасштабній війні».

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Ізраїль Вибух
Джерело матеріала
loader
loader