По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування “Хезболла”
По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування “Хезболла”

По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування “Хезболла”

По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування "Хезболла"

Портативні рації, які використовує ліванське озброєне угруповання “Хезболла”, почали вибухати в середу ввечері на півдні Лівану та в південних передмістях столиці Бейрута, повідомили агентству Reuters джерела в органах безпеки та очевидці.

Принаймні один із вибухів стався поруч із похоронною процесією, організованою “Хезболлою” за загиблими напередодні внаслідок вибухів тисяч пейджерів, які також використовує це угруповання, зазначає BBC.

Інформаційні агентства з посиланням на Міністерство охорони здоров’я Лівану повідомляють про 14 загиблих та понад 450 поранених.

Це на додаток до 12 загиблих і майже 3000 поранених після вибуху пейджерів у вівторок, 17 вересня.


Багато хто вказує на те, що причиною безпрецедентних вибухів є злам пейджерів, який потенційно міг спричинити перегрів їхньої батареї, пояснює Джо Тайді,  кореспондент BBC.

Водночас експерти вказують, що на доступних кадрах вибухи не схожі на ті, що бувають від перегріву батареї.

Ранні теорії стверджують, що це була так звана атака на ланцюжок постачання, яка передбачала підробку пейджерів під час виготовлення або транспортування.

Головним підозрюваним наразі називають Ізраїль. Саме ця країна має славетну історію складних і витончених кібератак на ворогів.

З початку конфлікту в секторі Газа у 2023 році Хезболла попереджала своїх членів не користуватися мобільними телефонами, побоюючись, що агенти ізраїльської розвідки можуть підробити їх, пояснює використання пейджерів Френк Ґарднер, кореспондент BBC з безпеки.

Ще в 1996 році ізраїльське агентство Shin Bet вбило члена ХАМАС за допомогою вибухівки в його телефоні.

Тому Хезболла використовувала для зв’язку пейджери і нещодавно замовила нову партію.


Державне Національне агентство новин Лівану (NNA) передало, що внаслідок вибухів неназваних “пристроїв” загинули троє людей у ​​місті Сохмар на півдні долини Бекаа.

Ліванський Червоний Хрест повідомив, що його бригади реагують на “численні вибухи у різних районах”, зокрема на півдні та сході країни. Для допомоги постраждалим залучили близько 30 бригад швидкої допомоги, і ще більше перебувають у стані “підвищеної готовності”, йдеться у заяві.

Як повідомляють кореспонденти ВВС, в Дахію, південне передмістя Бейрута та оплот “Хезболли”, прибули машини швидкої допомоги. Тут зібрався великий натовп на похорон чотирьох жертв вибухів 16 вересня, зокрема маленького хлопчика та сина члена парламенту від “Хезболли”. Близько 17:00 за місцевим часом тут пролунав сильний вибух.

Мапа Ізраїлю та Лівану

У середу угруповання заявило, що атакувало ракетами ізраїльські артилерійські позиції.

Про те, коли “Хезболла” завдала свого останнього ракетного удару, не повідомляли. Але зазвичай угруповання оголошує про такі удари незабаром після них, тож імовірно вона обстріляла позиції ізраїльської артилерії в середу.

Ізраїльське агентство Моссад, яке має довгу історію складних операцій на чужій території, заклало вибухівку в пейджери, імпортовані “Хезболлою”, за кілька місяців до вибухів у вівторок, повідомило Reuters високопосадове джерело в ліванських службах безпеки та ще одне джерело.

Кількість загиблих від вибухів пейджерів зросла до 12, серед них двоє дітей, повідомив у середу міністр охорони здоров’я Лівану Фірас Аб’яд. Поранення дістали близько 3000 людей, зокрема багато бійців угруповання та посланець Ірану в Бейруті.

Ліван

Фото,Reuters. Вибухи пристроїв “Хезболли” тривають у Лівані другий день поспіль

Знов немає сумнівів, що за вибухами стоїть Ізраїль

Аналіз кореспондента ВВС Пола Адамса:

Як зазначає дипломатичний кореспондент ВВС Пол Адамс, відучора циркулює кілька теорій щодо часу проведення цих масових атак на членів “Хезболли”.

Згідно з однією з них, Ізраїль обрав цей момент, щоб послати грізний сигнал ліванському ополченню, яке підтримує Іран, у відповідь на поступову ескалацію насильства уздовж північного кордону Ізраїлю.

За іншою версією, Ізраїль не збирався задіювати свій план саме у цей момент, але його змусила діяти можливість того, що змова ось-ось буде розкрита.

Після сьогоднішнього другого раунду вибухів, як і раніше, можливі обидва сценарії. Але більше, ніж будь-коли, це схоже на узгоджену спробу Ізраїлю (і знову немає сумнівів, що за цим стоїть Ізраїль) покалічити “Хезболлу” у прямому та переносному значенні.

Оскільки всі пейджери та рації тепер розглядають як потенційно смертоносні пристрої, здатність членів “Хезболли” спілкуватися один з одним підірвана.

Можливо, Ізраїль сподівається, що після демонстрації того, наскільки скомпрометованими є комунікації “Хезболли”, угруповання не наважиться – чи вважатиме занадто складним – завдавати подальших ударів по території Ізраїлю. Принаймні поки що.

Або ж Ізраїль ретельно готує ґрунт для своєї власної великої операції на території Лівану.

Хто і навіщо досі користується пейджерами

пейджер

Фото,BBC GRAPHICS 

Чому вибухають пейджери і чому ними досі користуються?

Пейджери у Лівані почали масово вибухати 17 вересня. У цій країни їх для зв’язку часто використовують члени збройного угруповання “Хезболла”. Хезболла – це впливова шиїтська мусульманська організація, що контролює найпотужніші збройні сили Лівану. Вона заборонена як терористична організація у Великій Британії, США та багатьох інших країнах.

Джерела в ліванських службах безпеки розповіли ВВС, що пейджери могли зламати ізраїльські спецслужби. Ізраїль це питання не коментує.

вибухи

Фото,EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK. Тисячі поранених у Лівані через вибухи пейджерів

До вчорашнього дня пейджери були дещо забутою технологією. Колись їх можна було часто побачити у лікарнях, у працівників служб екстреної допомоги. Однак ними практично перестали користувалися у світі після того, як у 2000-х їх витіснили мобільні телефони.

Що таке пейджер

Це невеликий пристрій розміром як пачка сигарет, що зазвичай кріпиться до поясу для швидкого доступу.

Вони працюють, синхронізуючись із потужними передавачами. Для покриття великої території не потрібно багато таких передавачів, на відміну від веж мобільного зв’язку, пояснює Джо Тайді, кореспондент ВВС з питань безпеки.

пейджер

Фото,GETTY IMAGES. Пейджери раніше були дуже популярні. Але останні 20 років ними майже не користувалися

Пейджери приймають нові повідомлення, що надходять на їхню частоту. Більшість із них здатні лише отримувати інформацію — самі вони не передають жодних сигналів.

Саме тому, як повідомляється, “Хезболла” надавала їм перевагу перед мобільними телефонами, адже користувачів пейджерів не можна відстежити через GPS чи інші засоби.

Коли пейджер отримує повідомлення, він видає звуковий сигнал, вібрує і на дисплеї відображається короткий текст — зазвичай це прохання передзвонити або прийти на певне місце.

карта

Як так сталося, що пейджерами досі користуються? Джерела Reuters повідомляють, що в минулому році “Хезболла” почала підозрювати, що Ізраїль відстежує їхні телефони.

У лютому цього року бойовикам повністю заборонили користуватись телефонами під час проведення операцій.

Старші члени “Хезболли” також намагалися не приносити телефони на зустрічі, а лідер групи попередив, що телефони є небезпечнішими за ізраїльських шпигунів.

У телевізійному виступі керівник “Хезболли” Хасан Насралла раніше закликав своїх прихильників зламати, закопати або замкнути свої телефони в залізну скриньку.

Натомість вони вирішили використовувати пейджери. Поступово на них перейшло багато членів “Хезболли”.

“Пейджери роздали членам групи “Хезболли” через побоювання, що у їхню телекомунікаційну мережу проник Ізраїль, а смартфони використовувалися для відстеження та вбивства їхніх бійців”, – пояснює Хюго Бачега, кореспондент ВВС з Бейрута.

пейджер

Фото,BBC GRAPHICS

Як стверджують аналітики, попередження “Хезболли” про мобільні телефони було надто публічним.

“По суті, “Хезболла” повідомила всьому світу, що вони переходять з мобільних телефонів на пейджери, — говорить Джозеф Стайнберг, автор книги “Кібербезпека для чайників, – Ви фактично повідомляєте супротивникам, яких у “Хезболли” багато, які технології ви збираєтеся використовувати”.

пейджер

 Пейджер після вибуху

Як пейджери стали бомбами? Міжнародні ЗМІ цитують неназвані американські та ліванські джерела, які повідомляють, що ізраїльські оперативники сховали невелику кількість вибухових матеріалів у новій партії пейджерів. Ці пейджери нібито імпортували до Лівану, коли “Хезболла” заборонила телефони.

Один із членів “Хезболли” розповів агенції новин AP, що це була нова марка пейджерів, яку група раніше не використовувала. Представник служби безпеки Лівану повідомив агентству Reuters, що близько 5000 пейджерів завезли в країну п’ять місяців тому.

Фото деяких пошкоджених вибухами пейджерів доступні у соцмережах. На них видно кілька індикаторів, номер моделі.

Ці індикатори, ймовірно, вказують на модель пейджера під назвою Rugged Pager AR-924, виготовлену тайванською компанією Gold Apollo Company Ltd.

Спочатку була інформація, що пейджери були пов’язані з Gold Apollo. Але тайванська компанія заперечує свою причетність, стверджуючи, що пейджери з її назвою виготовила угорська компанія BAC Consulting.

Після двох днів масових вибухів пристроїв пейджери, рації та телефони у Лівані вважаються потенційно смертельними пристроями, зазначає кореспондент ВВС Пол Адамс. За його словами, через це надзвичайно погіршилась комунікація всередині руху.

Зараз на вулицях Лівану людей просять не користуватися ні телефонами, ні пейджерами, ні раціями. 18 вересня у містах по всій країні почали вибухати рації. Надходять повідомлення про сотні поранених людей.

Джерело: BBC

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader