Поляки пропонують рішення “Кримського питання”
Поляки пропонують рішення “Кримського питання”

Поляки пропонують рішення “Кримського питання”

На 20-й щорічній зустрічі YES у Києві міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив пропозицію, яка може кардинально змінити підходи до вирішення кримського питання. Сікорський запропонував передати тимчасово окупований Росією Крим під мандат ООН для проведення “чесного референдуму”. Цей крок, на думку польського дипломата, може стати ефективним рішенням для досягнення миру між Києвом і Москвою.

Сікорський підкреслив, що Крим має символічне і стратегічне значення для обох сторін конфлікту. Він зазначив, що без демілітаризації півострова важко уявити досягнення довготривалого миру. Однак, він вважає, що якщо обидві сторони будуть готові до компромісу, міжнародне співтовариство може допомогти в організації чесного референдуму для вирішення статусу Криму.

За словами Сікорського, мандат ООН міг би включати місію з підготовки референдуму, що дозволить визначити законних жителів півострова і провести голосування за участю міжнародних спостерігачів. Пропозиція поляка передбачає можливість відкласти це питання на 20 років, що може дати час для стабілізації ситуації та підготовки до мирного врегулювання.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський підтвердив, що повернення Криму до складу України є реальним і можливим. Він зазначив, що зусилля щодо відновлення міжнародно визнаних кордонів України тривають, і військові дії спрямовані на звільнення окупованих територій.

Ситуація навколо Криму також викликала підтримку з боку міжнародних партнерів України. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган нещодавно підкреслив, що Росія повинна повернути Україні контроль над півостровом.

Теги за темою
Україна Польша Крим ООН
Джерело матеріала
loader
loader