Популярна ягода рекордно подорожчала через посуху та війну в Україні
Популярна ягода рекордно подорожчала через посуху та війну в Україні

Популярна ягода рекордно подорожчала через посуху та війну в Україні

В Україні злетіли ціни на виноград одразу на 30-40%.

Як передає "Хвиля", про це пише Agravery.com

Український ринок фруктів та овочів часто схильний до сезонних коливань цін. Проте останнім часом спостерігаються особливо різкі зміни вартості деяких продуктів. Одним із таких прикладів став виноград – популярна ягода, що широко використовується як у свіжому вигляді, так і для виробництва вина та інших продуктів.

За останніми даними із найбільшого оптового ринку Львова "Шувар", ціни на виноград суттєво зросли. Наразі і білі, і темні сорти продаються в середньому по 85 гривень за кілограм. Це помітно дорожче ніж рік тому. Торік темний виноград коштував 65 гривень, а білий – 53 гривні за кілограм. Виходить, що чорні сорти подорожчали майже на 30,8%, а білі - на 37,7%.

Ціни на виноград в Україні
Ціни на виноград в Україні

При цьому керівник відділу маркетингу ринку Шувар Тетяна Попович висловила думку, що головними причинами такого зростання є кілька факторів. Зокрема, це наслідки посухи минулих років, які вплинули на якість урожаю та його обсяги. Також на нинішніх цінах відбилося слабке закладання врожаю цього сезону.

Крім того, війна та проблеми з логістикою значно ускладнили постачання винограду з основних виробничих регіонів, таких як Одеська, Запорізька та Херсонська області.

Експерти вважають, що до завершення жнив ціни можуть трохи знизитися, але істотного здешевлення чекати не варто. Причина в тому, що зберігаються проблеми з логістикою та виробництвом винограду.

Війна також вплинула географію поставок. Південні регіони, які традиційно були великими виробниками винограду, тепер відправляють менше продукції. Водночас зросло значення західних областей України. Особливо активно виноградарство розвивається на Прикарпатті та Закарпатті, які поступово збільшують свою частку на ринку.

Нагадаємо, як відрізняється ціна огірків та помідорів у супермаркетах та на ринках.

Джерело матеріала
loader
loader