Справу про хабарництво колишнього мера Сум передали до суду
Справу про хабарництво колишнього мера Сум передали до суду

Справу про хабарництво колишнього мера Сум передали до суду

САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направила до суду справу про хабарництво колишнього міського голови Сум та ексдиректора департаменту інфраструктури Сумської міської ради.

Про це САП повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У межах досудового розслідування встановлено, що вказані особи вимагали 2 130 000 грн за вирішення питання про встановлення виконавчим комітетом Сумської міськради для юридичної особи нового економічно обґрунтованого тарифу на поводження з побутовими відходами і нестворення штучних перешкод у здійсненні господарської діяльності підприємством.

Упродовж листопада 2022 – жовтня 2023 року слідство задокументувало одержання неправомірної вигоди.

2 жовтня 2023 року мера і директора департаменту викрили одразу після одержання третьої частини обумовлених коштів - 1,43 млн грн.

Їхні дії кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року НАБУ і САП спільно зі Службою безпеки України затримали мера Сум Олександра Лисенка і його заступника Олександра Журбу на одержанні частини хабаря в 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали 2 млн 130 тис. грн від місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

Лисенку та Журбі повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, згодом обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.

5 жовтня Лисенка звільнили під заставу, розмір якої становив 3 млн грн.

31 січня 2024 року Сумська міськрада проголосувала за дострокове припинення повноважень міського голови Лисенка.

Лисенко подав позов до Сумського окружного адмінсуду про поновлення його на посаді.

Із листопада 2023 року в Сумах указом Президента діє міська військова адміністрація.

У березні 2024 року САП повідомила, що НАБУ завершило слідство у справі стосовно Лисенка і Журби.

Фото: Суспільне Суми

Теги за темою
Суд САП
Джерело матеріала
loader
loader