Стало відомо, скільки вчених убила Росія від початку повномасштабного вторгнення
Стало відомо, скільки вчених убила Росія від початку повномасштабного вторгнення

Стало відомо, скільки вчених убила Росія від початку повномасштабного вторгнення

Із лютого 2022 по вересень 2024 року країна-агресорка Росія вбила 147 українських вчених. Ідеться і про тих науковців та аспірантів, які пішли на фронт, і про тих, хто загинув на тимчасово окупованих територіях та від російських обстрілів у тилових містах України. Про це повідомив Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБГ) НАНУ на своїй сторінці у фейсбуці.

«Серед українців, які віддали життя в боях за Батьківщину, – двоє наших колег з Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ», – написали співробітники установи.

Вони розповіли, що 1 березня 2022 року під Києвом загинув головний інженер ІМБГ Максим Павленко, який вступив до підрозділу тероборони. А 21 липня 2022 року на Донбасі загинув молодий вчений, провідний інженер відділу біомедичної хімії Василь Вдовін, який воював у складі 72-ої окремої механізованої бригади.

«Біжана Шаропова, біофізика та популяризатора науки, вченого Інституту фізіології ім. Богомольця НАНУ, який воював у лавах добробатів ще в 2014-2015 рр., і знов пішов на фронт у 2022-му, посмертно нагороджено званням Героя України. Біжан, який загинув у боях на Харківщині, з квітня 2022 року вважався зниклим безвісти, рідні та колеги до останнього сподівалися на диво, але у січні 2023 року завдяки низці експертиз було підтверджено загибель воїна», – зазначили науковці.

Також 8 березня 2022 року загинула кандидатка технічних наук Юлія Ващенко. Окупанти розстріляли її з чоловіком в автомобілі неподалік Броварів.

У Маріуполі в березні 2022 року померла на місці від осколкових поранень Наталія Лоскутова, доцентка кафедри німецької та французької філології в Маріупольському державному університеті. Лоскутова, кандидатка філологічних наук, яка досліджувала українську і французьку термінологію, загинула, коли стояла в черзі за продуктами.

Під час ракетної атаки на столицю на початку 2024 року загинула докторка біологічних наук, донедавна – професорка кафедри екології в Києво-Могилянській академії Людмила Шевцова.

«Це лише кілька імен у довгому списку людей науки, яких за два з половиною роки убила Російська Федерація», – наголосили вчені.

Джерело матеріала
loader
loader