Українців планують позбавити пільг на комуналку: кого саме та за яких умов
Українців планують позбавити пільг на комуналку: кого саме та за яких умов

Українців планують позбавити пільг на комуналку: кого саме та за яких умов

В Україні планують позбавляти громадян пільг на житлово-комунальні послуги у разі заборгованості, що має на меті забезпечити фінансову дисципліну серед отримувачів. Субсидії залишаються основним інструментом державної підтримки, спрямованим на домогосподарства, які сплачують за послуги більше встановленого нормативу.

Про це йдеться у проєкті закону, розміщеному для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). Згідно з документом, пільговики будуть зобов'язані щомісяця сплачувати за фактично спожиті житлово-комунальні послуги. Як зазначається, умови надання пільг у разі несплати будуть визначені в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

В пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що щороку з державного бюджету виділяється значна сума на соціальну підтримку громадян у вигляді пільг та субсидій. Наприклад, у 2024 році було виділено 49,9 млрд гривень, з яких 17,2 млрд гривень передбачено на надання пільг, а майже 30,3 млрд гривень – на субсидії. Ці кошти отримувачі отримують у готівковій формі, що дозволяє їм самостійно розпоряджатися ресурсами для оплати житлово-комунальних послуг.

Однак, з кожним роком збільшується заборгованість населення за житлово-комунальні послуги. За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 серпня 2024 року загальний борг пільговиків становив 732,9 млн гривень. Однією з причин такої ситуації є підвищення тарифів на послуги, що стало наслідком погіршення економічної ситуації в країні через війну та економічні виклики.

У зв'язку з цим автори проєкту пропонують, що пільги на житлово-комунальні послуги будуть надаватися лише за умови своєчасної оплати або наявності угоди про реструктуризацію заборгованості. Така вимога існує для отримувачів субсидій, але законодавчо вона не закріплена для пільговиків, що й викликало потребу в розробці нових правил.

Субсидії: види допомоги та умови надання

Паралельно з пільгами на житлово-комунальні послуги, українські громадяни можуть отримувати субсидії. Субсидія – це безповоротна державна допомога, яка надається тим домогосподарствам, що сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж. Субсидія надається на різні види послуг:

  • абонентське обслуговування для мешканців багатоквартирних будинків, які користуються індивідуальними договорами;
  • управління багатоквартирним будинком;
  • постачання природного газу, електроенергії та теплової енергії;
  • централізоване водопостачання та водовідведення;
  • поводження з побутовими відходами;
  • придбання скрапленого газу, твердого та рідкого палива.

Право на отримання субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які проживають на території України на законних підставах. Основною умовою для отримання допомоги є те, що домогосподарство повинно платити за комунальні послуги більше, ніж визначено державними нормами. Для оформлення субсидії необхідно подати кілька документів:

  • заяву про призначення субсидії;
  • декларацію про доходи і витрати;
  • договір наймання житла (у разі наявності);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості (у разі наявності);
  • довідку про доходи (якщо вони не зазначені в офіційних базах даних);
  • довідку про внутрішнє переміщення (у разі проживання не за місцем реєстрації);
  • інші документи, якщо це передбачено законодавством.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, українці, які не проживали у своїй квартирі чи будинку понад 30 днів, можуть не сплачувати за деякі комунальні послуги за умови надання відповідних документів. Для цього необхідно звернутися до надавача послуг з письмовою заявою та документами, що підтверджують факт непроживання.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader