Ціни на виноград зросли на 30–40%: наслідки посухи та війни
Ціни на виноград зросли на 30–40%: наслідки посухи та війни

Ціни на виноград зросли на 30–40%: наслідки посухи та війни

Станом на сьогодні, середня вартість винограду на оптовому ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» у Львові досягла 85 грн/кг для обох видів — білого та темного винограду. Це значне зростання у порівнянні з минулим роком, коли ціни на темний виноград становили 65 грн/кг, а на білий — 53 грн/кг. Таким чином, темний виноград подорожчав на 30,8%, а білий — на 37,7%.

На думку Тетяни Попович, керівника відділу маркетингу ринку «Шувар», головними причинами такого зростання є кілька факторів. Зокрема, це наслідки посухи минулих років, яка вплинула на якість врожаю та його обсяги. Слабка закладка врожаю цього сезону відобразилася на нинішніх цінах. Окрім того, війна та проблеми з логістикою значно ускладнили постачання винограду з основних виробничих регіонів, таких як Одеська, Запорізька та Херсонська області.

Хоча прогнозують можливе зниження цін ближче до кінця збору врожаю, значного падіння вартості не очікується через постійні логістичні та виробничі труднощі. Зміни також торкнулися регіонів постачання: на фоні військових дій зменшилися обсяги поставок з півдня, проте зростає роль західних регіонів, таких як Прикарпаття та Закарпаття, де виноградарство активно розвивається.

Джерело матеріала
loader
loader