Припинення транзиту газу через Україну майже не позначиться на Європі
Припинення транзиту газу через Україну майже не позначиться на Європі

Припинення транзиту газу через Україну майже не позначиться на Європі

Європейський ринок став більш незалежним

Хоча деякі країни, як Австрія та Словаччина, ще залежать від постачання зі Сходу, вплив на європейський газовий ринок буде мінімальним, повідомляє Bloomberg.

Майкл Льюїс підкреслив, що ринок уже врахував це у цінах, і загалом Європа добре підготовлена до зими, бо накопичила значні запаси газу.

Крім того, Європа отримує стабільні поставки газу з Норвегії та збільшила імпорт зрідженого природного газу з таких постачальників, як США, щоб компенсувати скорочення обсягів газу з Росії.

До речі! Uniper та Німеччина більше не купують газ у російського монополіста "Газпром". Uniper була націоналізована під час енергетичної кризи 2022 року в рамках одного з найбільших корпоративних порятунків в історії Німеччини.

Після вторгнення Росії в Україну та скорочення постачань газу до Європи, компанія, яка раніше була одним з ключових клієнтів "Газпрому", змушена була витрачати сотні мільйонів євро щодня на альтернативні постачання, і зробити це могла лише завдяки підтримці держави.

Цікаво! У червні Uniper отримала понад 13 мільярдів євро відшкодування за рішенням міжнародного арбітражу через невиконання постачань газу "Газпромом" з середини 2022 року.

Теги за темою
газ Економіка Європа
Джерело матеріала
loader
loader