Україна виконала умову для допомоги від МВФ: скільки грошей отримаємо
Україна виконала умову для допомоги від МВФ: скільки грошей отримаємо

Україна виконала умову для допомоги від МВФ: скільки грошей отримаємо

Народні депутати підтримали запуск реформи Рахункової палати в Україні. Вона зокрема передбачає зменшення кількості членів Палати, розширення деяких її повноважень та посилення її фінансової незалежності.

Про це заявив перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк ("Голос"). Він повідомив, що за законопроект №10044-д в першому читанні проголосували 246 нардепів.

Нардеп нагадав, що реформа Рахункової палати є однією з вимог для отримання фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду. "Це є вимогою МВФ. Та США, де ми, до речі, всі 2 закони на цьому тижні проголосували", – зазначив Железняк.

Раніше цього тижня комітету ВР з питань бюджету рекомендував законопроєкт до прийняття парламентом. Голова комітету Роксолана Підласа ("Слуга народу") пояснила особливості цього законопроєкту:

  • зменшення кількості членів Рахункової палати з 13 до 11 (наразі заповненими є 5 посад, решта – вакантні);
  • запровадження конкурсу з переважним правом голосу міжнародних експертів для відбору нових членів Палати;
  • розширення повноважень Палати на аудит коштів місцевих бюджетів, державних підприємств та позабюджетних фондів (наприклад, Пенсійного фонду);
  • створення чітких парламентських процедур, в яких профільні комітети Ради зобов’язані розглядати звіти Рахункової палати та моніторити виконання рекомендацій РП;
  • встановлюється, що РП у своїй діяльності повинна відповідати правилам Міжнародної організації вищих органів аудиту (INTOSAI) та використовує систему професійних документів INTOSAI;
  • посилюється фінансова незалежність Палати (шляхом встановлення зарплат в законі, створення посад незалежних аудиторів, а також особливої процедури врахування бюджетного запиту РП – так само як для судової гілки влади).

"Реформа Рахункової палати в цьому році у фокусі всіх міжнародних партнерів. Ухвалення законопроекту – одна з двох умов США для надання прямої бюджетної допомоги ($500 млн після І читання і ще $1 млрд після другого), а також ухвалення законопроекту дуже імовірно стане структурним маяком МВФ після п’ятого перегляду програми, який щойно завершився", – написала Підласа.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, раніше у вересні уряд України та Міжнародний валютний фонд узгодили виділення нового макрофінансового траншу розміром 1,1 млрд доларів в межах Механізму розширеного кредитування (EFF). Для цього Україна матиме виконати низку умов, зокрема провести аудит Національного антикорупційного бюро і відновити наглядову раду "Укренерго".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader