В ООН спрогнозували, які відключення електроенергії чекають на українців взимку
В ООН спрогнозували, які відключення електроенергії чекають на українців взимку

В ООН спрогнозували, які відключення електроенергії чекають на українців взимку

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) оприлюднила доповідь про наслідки атак на енергетичну інфраструктуру України. За прогнозами експертів, опитаних ММПЛУ, через дефіцит генерації взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин щодня.

Згідно з доповіддю, з березня по серпень 2024 року Російська Федерація здійснила дев'ять хвиль масштабних, комплексних і скоординованих атак на критично важливі електростанції, підстанції та системи передачі електроенергії по всій Україні. ММПЛУ зафіксувала 36 обстрілів об'єктів електроенергетики, зокрема 25 теплових електростанцій у дев'яти областях та 7 гідроелектростанцій у п'яти областях.

Блекаут у Києві
Блекаут у Києві

Станом на липень 2024 року, за оцінками постачальників електроенергії, Україна втратила близько 9 гігават виробничих потужностей лише внаслідок атак цього року, що складає приблизно половину пікового споживання електроенергії взимку 2023-2024 років.

Українська електропередавальна компанія оголосила в червні, що на населення чекає важка зима з дефіцитом електроенергії понад 30% через нестачу від трьох до шести гігават електроенергії у години пік.

Наслідки атак значно посиляться взимку, коли енергоспоживання зростає на 20-25% через холодну погоду та короткий світловий день. ММПЛУ підкреслює, що атаки непропорційно сильно вплинули на вразливі групи населення, такі як люди похилого віку, особи з інвалідністю, малозабезпечені сім'ї та внутрішньо переміщені особи.

Доповідь рекомендує Російській Федерації негайно припинити напади на критично важливу для цивільного населення України інфраструктуру електроенергетики.

Нагадаємо, в Україні хочуть штрафувати мобільних операторів за якість зв'язку під час відключення світла.

Джерело матеріала
loader
loader