Віктору Андрієнку - 65: як живе зараз зірка "Шоу довгоносиків"
Віктору Андрієнку - 65: як живе зараз зірка "Шоу довгоносиків"

Віктору Андрієнку - 65: як живе зараз зірка "Шоу довгоносиків"

Український актор та режисер Віктор Андрієнко сьогодні 19 вересня, відзначає 65-річчя. За більш ніж 40 років акторської кар'єри він знявся у понад 100 фільмах та серіалах, а слова персонажів, яких він зіграв на екрані, досі розбирають на цитати. Як втілив свою дитячу мрію та чим живе зараз зірка "Шоу довгоносиків" читайте у нашому матеріалі.

Андрієнко народився у Запоріжжі. Артист розпочав акторську діяльність з дитячого драмгуртка, де виступав ще у 10 років. Після закінчення 8 класів за порадою батьків вступив до кулінарного училища, планував стати кондитером, але його любов до творчості пересилила. У 1975-му влаштувався на роботу старшим монтувальником сцени у Запорізькому музично-драматичному театрі ім. Щорса (зараз - ім. Магара), а пізніше вступив до театрального інституту.

Кінокар'єру Андрієнко розпочинав як каскадер. Зокрема, у фільмі "Балада про доблесного лицаря Айвенго" видно, як артист сиганув із п'ятнадцятиметрової стіни Хотинської фортеці. Під час навчання в інституті потрапив до Театру естради, де працював як актор трупи та нічний сторож. У 1987-му вирушив до Одеси, де був зайнятий у постановках театру мініатюр "Шарж".

У 90-х Віктор пробував себе у ситуативній комедії та у співпраці з колегами створив "Шоу довгоносиків", яке протрималося в телеефірі три роки. На той час це був перший проект такого формату на екрані.

- Тоді, 1996-го, шоу народилося на одному подиху, і на телебаченні нічого подібного не було взагалі. Я знаю, що ці шоу врятували людям життя! Мені розповідали історію людини, яка на краю розпачу жила від одного мого шоу до іншого. Те саме стосується театру. Якось за лаштунки комедійного спектаклю до нас зі словами подяки підійшла жінка і сказала: "Я вже два місяці не посміхалася, не знаю, навіщо я купила квиток, але я сміялася, і завдяки цьому мені вдасться пережити завтра страшну подію - судитимуть вбивцю мого сина ", - розповідав в інтерв'ю Андрієнко. - Що було – минуло! "Шоу довгоносиків" справді було дуже рейтинговим у 90-х, і, на мою думку, у 90-х воно й має залишитися. Нема рації відновлювати його. Якщо відновлювати, то не лише назву потрібно змінювати, а й формат. Сьогодні в Україні на гумористичній ниві працює багато акторів, режисерів, депутатів. І якщо їм знадобиться моя допомога – запишіть телефон: 01, 02, факс – 03.

«Шоу довгоносиків» виходило в ефір у 90-ті й було найнезвичайнішим продуктом на нашому ТБ. Фото: кадр із шоу

У 2005-му року він зіграв у серіалі "Міліцейська академія", а 2008-го увійшов до акторського колективу шоу пародій "Велика різниця". Паралельно займався озвучуванням фільмів та серіалів. До речі, саме його голос чують фанати Гаррі Поттера, коли в одному з фільмів на екрані з'являється ельф Добі. Українським глядачам він також знайомий за проектами: "Ржевський проти Наполеона", "Іван Сила", "Байки Мітяя", "Ніч Святого Валентина", "Подорожники".

Нині Андрієнко більшу частину свого творчого потенціалу спрямовує на реалізацію дитячих проектів. До початку повномасштабної війни він готувався до зйомок своєї кіноказки "Легенді Чарівнолісся", а після 24 лютого 2022 року разом із видавництвом "Саміт-книга" їздив Україною та роздавав свої книги дітям. В інтерв'ю Коротко про актор розповідав, що відмовився від пропозицій кудись виїжджати і залишився із сім'єю в Україні.

- Я відмовився кудись виїжджати, хоч запрошень було багато, звали друзі, родичі. Але відмовився, не схотів. Як каже один із головних героїв «Чарівнолісся»: «Доля є доля, від неї не втечеш». Тож залишився у Києві. Будинки та стіни допомагають, - наголошував артист.

Окрім гастролей зі спектаклями Україною та за кордоном артист також знімається у нових проектах. Один із таких - серіал "Зв'язок", другий сезон якого покажуть на Новому каналі на початку жовтня.

Актор упродовж року їздив на зустрічі до дітей. Фото: особистий архів Віктора Андрієнка

Джерело матеріала
loader
loader