Болгарія вимагатиме від Єврокомісії зупинити імпорт яєць з України
Болгарія вимагатиме від Єврокомісії зупинити імпорт яєць з України

Болгарія вимагатиме від Єврокомісії зупинити імпорт яєць з України

Болгарія вимагатиме призупинення імпорту яєць походженням з України на найближчому засіданні Ради ЄС з сільського господарства та рибальства 23 вересня в Брюсселі.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства сільського господарства та продовольства Болгарії.

Як заявив міністр сільського господарства та продовольства Георгій Тахов під час зустрічі з фермерами, Болгарія має можливість запровадження захисних заходів відповідно до угоди про безмитний режим для України.

Болгарські фермери наполягають, що відновлення у липні Єврокомісією тарифних квот на українські яйця недостатньо і вимагають повної заборони імпорту українських яєць, пише Poultry World.

2024 року імпорт яєць з України до Болгарії зріс на 400%, розповів голова Асоціації промислового птахівництва Даніель Божанков. За його словами, імпортне мито не працює — воно становить лише 5% від оптової ціни яєць, тому стримати імпортний потік не вдалося. Насправді постачання навіть зросли після введення цього заходу.

За словами фахівця, українські яйця на 20-30% дешевші за яйця місцевих фермерів. Він пояснив, що українським виробникам вдається тримати відносно низькі витрати на виробництво, оскільки їм не потрібно дотримуватися європейських стандартів утримання птиці.

Божанков стверджує, що дешевий імпорт несе «мільйонні збитки» місцевим фермерам, тому асоціація вимагає від влади закликати Єврокомісію активувати заборону на імпорт українських яєць протягом 120 днів. У разі невиконання їхніх вимог вони готові влаштувати масові акції протесту.

Зазначається, що імпорт також заважає болгарському птахівництву відновитися після масштабного спалаху пташиного грипу 2023 року, під час якого загинуло 1,5 млн голів курей-несучок. Це призвело до значного падіння самозабезпечення Болгарії яйцями.

Джерело матеріала
loader